Csongrádra került az új magyar gyártású tűzoltóautók egyike

2018. június 21. 15:27

A fejlesztés a tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 azonosítószámú projekt keretében valósul meg. Az elkészült nyolc új fecskendő egyike a csongrádi tűzoltó-parancsnokságon hivatalosan ma kezdte meg szolgálatát.

A tűzoltók gépjárműparkjának fejlesztése 2014 óta zajlik. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraindításának köszönhetően ez év június 15-ig összesen 108 hazai tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában. A járművek egyike a mai nappal hivatalosan is a csongrádi tűzoltókhoz került. Csongrád megyében jelenleg összesen tíz gépjármű-fecskendő dolgozik folyamatosan, a tízből nyolc jármű új, amelyeket 2012 óta vettek át a megyei tűzoltók.

Az átadóünnepség június 21-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor vette kezdetét a tűzoltólaktanyában. Szatmári Imre tű. dandártábornok, megyei igazgató beszédében kiemelte, jól teljesíteni csak biztonságos és modern eszközökkel lehet, ezek a feltételek mára biztosítottak a csongrádi tűzoltóknak. Kalmár Károly tű. alezredes, tűzoltó-parancsnok az átadó-ünnepségen kiemelte, a csongrádi tűzoltók magas szintű szakmai felkészültsége és a legújabb technikai eszközök együttes jelenléte növeli a csongrádi és Csongrád környéki lakosok biztonságérzetét.

A Heros Aquadux-X 4000 típusú tűzoltó gépjárműfecskendők Renault fődarabok felhasználásával, Rába gyártmányú futóművekkel, rugókkal és fékberendezésekkel, a hazai tapasztalatok figyelembe vételével, és a hazai útviszonyokhoz igazított beállításokkal készültek.
 
A jármű négyezer liter oltóanyagot szállít, habképzőanyag-tartálya négyszáz literes. Az oltástechnikai berendezés legfontosabb eleme a járműbe épített nagynyomású Rosenbauer NH25 típusú szivattyú. A gépjárműfecskendőbe épített berendezések, valamint a korszerű málhafelszerelések együttesen biztosítják, hogy a beavatkozó állomány városi környezetben, lakott területen kívül, valamint nehéz terepviszonyok között is gyorsan a kárhelyszínre jusson és hatékonyan avatkozzon be.

Az új fecskendőt és legénységét a történelmi egyházak képviselői is megáldották. Elsőként Topsi Bálint római katolikus plébános kérte Isten áldását a járműre és a tűzoltókra, majd Gilicze András református lelkész is megszentelte a vadonatúj fecskendőt.

Az eseményen részt vettek a csongrádi és a környező települések polgármesterei, valamint a rendőrség és a mentőszolgálat képviselői is. A rendezvény pohárköszöntővel zárult, melyen Krám István tű. alezredes, a szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője ünnepi beszédében köszönetet mondott az önkormányzatok és a társzervek képviselőinek az eredményes együttműködésért.

Fotó: Csongrád MKI/archívum