A megyében az ötödik új gépjárműfecskendő Fehérgyarmatra érkezett

2018. június 21. 13:09

Csütörtök délelőtt a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Őrs gépjárműállományába tartozó új Rába R16-os gépjárműfecskendőt szenteltek és áldottak meg az egyházak képviselői a szatmári városban. Az eseményen jelen volt a térség országgyűlési képviselője is.

A tűzoltók gépjárműparkjának fejlesztése 2014 óta zajlik. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraindításának köszönhetően ez év június 15-ig összesen 108 hazai tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában, amelyből az ötödik ilyen járművet vehette át Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A fejlesztés a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása elnevezésű projekt keretében valósult meg, és összesen száznyolc új tűzoltógépjármű beszerzését tette lehetővé, 14 és félmilliárd forintos uniós támogatással.

A gépjárművek rendszerbe állításával tovább erősödik Magyarország, ezáltal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzvédelme, a korszerű eszközök használatával hatékonyabbá válnak a beavatkozások, nő az emberek biztonsága.

Korábban már négy új járművet kapott a Nyíregyházi, a Kisvárdai, a Mátészalkai és a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, most pedig a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Őrs járműparkját erősíti a hazai gyártású Rába fecskendő.

A megyében lévő gépjárművek átlagos életkora is javult, korábban már négy magyar gyártású tűzoltófecskendőt és két magasból mentőt vehetett át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – erről már Varga Béla tű. ezredes, igazgató beszélt. Az ezredes hozzátette: ahhoz, hogy a mindennapi beavatkozás eredményessége is biztosított legyen, lépést kell tartani a technikai fejlődéssel. A gépjárműfecskendők cseréje azért is időszerű, mert az ilyen típusú eszközök napi szolgálatot látnak el, átlagéletkoruk meghaladta a tizenöt esztendőt. A Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi őrs 67 településtelepülés mentő-tűzvédelmét látja el. Az új eszköz nemcsak a beavatkozások biztonságához, de a környezetvédelmi besorolás alapján a káros anyag kibocsájtás csökkentéséhez is hozzájárul- tette hozzá az igazgató.

Fehérgyarmaton a tűzoltóság 1882-ben alakult meg, azóta folyamatos a fejlődés, nemcsak az önkéntes, a köztestületi szervezet is meghatározó volt, 2013 óta pedig az önkéntesek mellett a hivatásos állomány védi a területet- erről már Dr. Tilki Attila, a Parlament Költségvetési Bizottságának az alelnöke, a térség országgyűlési képviselője beszélt, aki kiemelte: a közeljövőben egy új tűzoltólaktanyával bővülhet a város.

A köszöntő és a műszaki paraméterek ismertetését követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új tűzoltójárművet, majd Tamás Ferenc tű. alezredes, a Fehérgyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője vette át az okmányokat és az indítókulcsot. Ezt követően a hagyományoknak megfelelően a város fő utcájában tette meg első útját az új Rába tűzoltófecskendő.

Fotó: Mohácsiné Nagy Csilla tű. őrnagy,Szabolcs MKI