Zala megyében az elsődlegesen beavatkozó fecskendők mindegyike új, magyar gyártású jármű

2018. április 16. 13:36

Április hatodikán a Lenti Hivatásos Tűzoltóparancsnoság is átvehette az új, magyar gyártású Rába-Heros Aquadux X-4000 tűzoltógépjárművét, így a megye hivatásos tűzoltóparancsnokságain mindenhol ilyen járművel érkeznek a tűzoltók legelőször a káresetekhez.

A katasztrófavédelem 2014-ben mutatta először be a hazai gyártású gépjárműfecskendőjét, amely a megfelelő csapatpróbákat követően a sorozatgyártásra került sor. Ennek megfelelően, Keszthely, Zalaegerszeg és Nagykanizsa után Lentibe is megérkezett a teljesen új, Magyarországon gyártott gépjárműfecskendő, amely a mai kor legmagasabb technikai elvárásainak is megfelel. Ezzel a technikai fejlesztéssel, minden tűzoltóság „első szerei”, tehát azok a járművek, amelyek legelőször indulnak tűzesetekhez, műszaki mentésekhez az említett tűzoltógépjárművek lesznek.

A tűzoltógépjárművek közös tulajdonsága a Coral rendszerű (önhordó, rozsdamentes acél segédkeretre épített, alumínium lemezekből készült szerkezet) felépítmények, a hegesztett kivitelű műanyag tartályok, valamint a korrózióálló acélból készített csővezetékek és az elektronikus, ugyancsak saját fejlesztésű „Cerberus” vezérlés alkalmazása. A típuscsalád legnagyobb tagja, a hazai hivatásos tűzoltóságok alapjárművének követelményeit kielégítő gépjármű, a RÁBA R16.217 AFW 4x4 alvázra felszerelt HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő. Négyezer liternyi vizet szállít, a málházott műszakimentő-felszerelések miatt alkalmas a közúti balesetek és a klímaváltozással összefüggő heves időjárási jelenségek okozta káresemények felszámolásakor történő használatra. A jármű lényeges sajátossága a hazai gyártású hordozó jármű, az alváz a Rába Járműgyártó Kft-től kerül ki, a felépítményt a BM HEROS Zrt. gyártja. A tűzoltástechnikai berendezések alapját a Rosenbauer NH 25 típusú, a normál nyomású fokozatnál 10 bar nyomásnál 2.000 liter/perc, a magasnyomású fokozatnál 40 bar nyomásnál 250 liter/perc névleges vízszállítású szivattyú adja. A szivattyú habképző anyag bekeverővel is rendelkezik.


Forrás és kép: https://zala.katasztrofavedelem.hu/25939/hirek/201500/zala-megyeben-az-elsodlegesen-beavatkozo-fecskendok-mindegyike-uj-magyar-gyartasu-jarmu

Fotó: ZMKI archív