Újabb járművőn oktathatunk iskolánkban

2016. december 28. 10:47

Gépjárműfecskendőket, magasból mentőt, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatokat kiszolgáló terepjárókat, illetve egy felújított gépjárműfecskendőt adott át december huszadikán a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az összességében több mint 1,7 milliárd forintot érő eszközök tizenegy tűzoltóságra, hat megyei igazgatóságra, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központhoz, illetve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra kerülnek.

Az átadási ünnepségen először dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, megbízott országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott beszédet. Mint mondta, a mai nappal a szervezet gépjárműparkja újabb szerekkel bővül, hiszen a tizennégy és félmilliárd forintos forrást biztosító KEHOP-program keretében összesen száznyolc fecskendő áll majd rendszerbe, ebből kerül most új gazdához tizenegy. A magyar gyártású gépjárműfecskendőkön kívül magasból mentőt is átvehet egy szervezet, folytatta a főigazgató, mégpedig a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, így a hallgatók a legújabb eszközön tudnak gyakorolni. A tábornok köszönetet mondott a Generali Biztosító Zrt. felajánlásáért, az általuk biztosított százmillió forintból ugyanis hét olyan terepjárót lehetett venni, amely a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok munkáját segíti majd. A főigazgató emlékeztetett arra, ezek az egységek az összetett, kiterjedt káreseteknél zajló beavatkozást irányítják, állományuk tapasztalt munkatársakból áll, ráadásul feladataik közé tartozik a tűzvizsgálat is, a járművekre ezért ehhez szükséges eszközöket is málháztak.

 
„Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amelynek elérése érdekében mindent meg kell tenni. És ez a mai nap nagyon fontos lépés, hogy a mentő tűzvédelem területén, ezen a fontos biztonsági területen előrébb lépjünk.” – kezdte köszöntőjét dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A miniszterhelyettes hozzátette, az idén már harmadszor adnak át gépjárműveket, felszereléseket, külön öröm, hogy a fecskendők magyar gyártásúak. Kontrát Károly hangsúlyozta, a cél a gépjárműállomány megújítása, hiszen fontos, hogy olyan szerek, eszközök álljanak a tűzoltók rendelkezésére, amelyek a legnagyobb hatékonyságot tudják nyújtani – a most átadandó járművek pedig szolgálják ezt a célt.
 
A Generali Biztosító Zrt. nevében Erdős Mihály elnök-vezérigazgató mondott beszédet, kiemelve: a biztosítási szakma a kezdetektől a társadalmi felelősségvállalásról szól, a cég pedig a támogatással hozzájárul a tűzoltási és műszaki mentési feladatok gyorsabb megkezdéséhez, a munka hatékonyabbá tételéhez, a katasztrófák elhárításához, illetve a lakossági és társadalmi javak védelméhez és mentéséhez.
 
Válaszbeszédet dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő mondott. Emlékeztetett arra, hogy a Generali az elsők között nyújtott támogatást a katasztrófavédelemnek. Összességében, fogalmazott a tábornok, a most átadott járművek jelentette fejlesztés magasabb szintre emeli az ország tűzbiztonságát, az emberek nagyobb biztonságban érezhetik magukat.
 
A beszédek után Kontrát Károly államtitkár és Góra Zoltán főigazgató átadta a gépjárművek  jelképes indítókulcsát a területileg illetékes igazgatóságok vezetőinek, azután az ünnepség résztvevői megtekintették a főigazgatóság előtt felsorakozott fecskendőket, katasztrófavédelmi műveleti szolgálati kocsikat, illetve a magasból mentőt és a felújított tűzoltószert. A miniszterhelyettes a szokásoknak megfelelően végigjárta mindegyik járművet, elbeszélgetett a kezelőszemélyzettel, és megtekintette a fecskendők, terepjárók felszerelését.
 
A HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő kialakításakor a tervezők az ország úthálózatát, domborzati és időjárási viszonyait, valamint a tűzoltók igényeit egyaránt figyelembe vették. Az alvázat a Rába Járműgyártó Kft., a felépítményt pedig a BM HEROS Zrt. gyártja. A fecskendő négyezer liter vizet szállít. A tűzoltástechnikai berendezések alapját a hab előállítására is képes Rosenbauer NH 25 típusú szivattyú adja. Normál nyomásfokozatnál 10 bar nyomáson 2000 liter/perc, magas nyomásfokozatnál 40 bar nyomással 250 liter/perc víz szállítására képes. A jármű, amely hat tűzoltó és a számukra szükséges személyi és beavatkozói felszerelés szállítására alkalmas, nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható. HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 járművel gazdagodik Budapest tizenegyedik és tizenhetedik kerületi tűzoltósága, Gyula, Heves, Hódmezővásárhely, Kisvárda, Mezőkövesd, Siklós, Székesfehérvár, Veszprém és Zalaegerszeg tűzoltó-parancsnoksága.
 
KatasztrófavédelemA Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szerállományába egy harminckét méter mentési magasságú Magirus M32L-AS magasból mentő kerül. A létraszerkezeteket automatikus, kilengést csillapító berendezéssel szerelték fel. A mentőkosár teherbírása négyszáz kilogramm. Az első létratagot egy hetvenöt fokban dönthető csuklóval látták el, így könnyítve meg a nehezen megközelíthető helyek elérését. A létraszerkezetet a jármű a használat után automatikusan „összecsomagolja”. A járműbe mozgássorozatot lehet beprogramozni, amelyet megjegyezve emberi beavatkozás nélkül is képes két pont között mozogni a létraszerkezet, és ezt akár ismételni is tudja. A jármű a talaj egyenetlenségét, ferdeségét automatikusan szintezi, így bizonyos mértékig ferde talajon is használható.
 
A Generali Biztosító Zrt. a kármegelőzést szolgáló társadalmi szerepvállalása során százmillió forinttal támogatta a katasztrófavédelmet. Ez az összeg hét olyan terepjáró beszerzését tette lehetővé, amely a tűzoltásvezetői feladatokat ellátó megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok munkáját támogatják. A járműveket Ford Ranger XL 4x4 2.2 TDCI típusú pickup-okból alakították ki, ezek jó terepjáró képességük miatt bárhová képesek eljutni. A járműveken olyan speciális eszközök is helyet kaptak az egyéni védőeszközök mellett, amelyek a tűzvizsgálathoz szükségesek. Mindezeken kívül speciális eszközök is megtalálhatóak rajtuk, így például hőkamera, gázérzékelő, videokamera, illetve robbanásbiztos világítóeszközök. A hét új jármű közül egy a katasztrófavédelem központi szervezetéhez kerül, egyet-egyet pedig a Bács-Kiskun, a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Hajdú-Bihar, a Pest, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei, illetve a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kap.
 
Az új eszközök mellett a Kovácsvágási Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy felújított Mercedes Benz RB TLF 1000 típusú gépjárműfecskendőt vehetett át. A járművet 1994-ben gyártották. Az elmúlt több mint húsz évben elsődleges beavatkozó eszközként segítette a tűzoltók munkáját. Ezerliteres víztartállyal, habképzőanyag-tartállyal és Rosenbauer NH-20 szivattyúval szerelték fel.

Kapcsolódó képek: http://regi-kok.katasztrofavedelem.hu/keptar/2/0/466

Fotó: Jóri András - OKF