Ezentúl új tűzoltó gépjárművel védik Heves és környékét is

2016. december 28. 10:42

Gépjárműfecskendőket, magasból mentőt, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatokat kiszolgáló terepjárókat, illetve egy felújított gépjárműfecskendőt adott át december huszadikán a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az összességében több mint 1,7 milliárd forintot érő eszközök tizenegy tűzoltóságra, hat megyei igazgatóságra, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központhoz, illetve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra kerülnek. Az új tűzoltóautókból egyet Heves megye is kapott, amely ezentúl Heves város és környékének biztonságát fogja szolgálni.

Az átadási ünnepségen először dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, megbízott országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott beszédet. Mint mondta, a mai nappal a szervezet gépjárműparkja újabb szerekkel bővül, hiszen a tizennégy és félmilliárd forintos forrást biztosító KEHOP-program keretében összesen száznyolc fecskendő áll majd rendszerbe, ebből kerül most új gazdához tizenegy. A magyar gyártású gépjárműfecskendőkön kívül magasból mentőt is átvehet egy szervezet, folytatta a főigazgató, mégpedig a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, így a hallgatók a legújabb eszközön tudnak gyakorolni. A tábornok köszönetet mondott a Generali Biztosító Zrt. felajánlásáért, az általuk biztosított százmillió forintból ugyanis hét olyan terepjárót lehetett venni, amely a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok munkáját segíti majd. A főigazgató emlékeztetett arra, ezek az egységek az összetett, kiterjedt káreseteknél zajló beavatkozást irányítják, állományuk tapasztalt munkatársakból áll, ráadásul feladataik közé tartozik a tűzvizsgálat is, a járművekre ezért ehhez szükséges eszközöket is málháztak.

 
„Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, amelynek elérése érdekében mindent meg kell tenni. És ez a mai nap nagyon fontos lépés, hogy a mentő tűzvédelem területén, ezen a fontos biztonsági területen előrébb lépjünk.” – kezdte köszöntőjét dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A miniszterhelyettes hozzátette, az idén már harmadszor adnak át gépjárműveket, felszereléseket, külön öröm, hogy a fecskendők magyar gyártásúak. Kontrát Károly hangsúlyozta, a cél a gépjárműállomány megújítása, hiszen fontos, hogy olyan szerek, eszközök álljanak a tűzoltók rendelkezésére, amelyek a legnagyobb hatékonyságot tudják nyújtani – a most átadandó járművek pedig szolgálják ezt a célt.
 
A Generali Biztosító Zrt. nevében Erdős Mihály elnök-vezérigazgató mondott beszédet, kiemelve: a biztosítási szakma a kezdetektől a társadalmi felelősségvállalásról szól, a cég pedig a támogatással hozzájárul a tűzoltási és műszaki mentési feladatok gyorsabb megkezdéséhez, a munka hatékonyabbá tételéhez, a katasztrófák elhárításához, illetve a lakossági és társadalmi javak védelméhez és mentéséhez.
 
Válaszbeszédet dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő mondott. Emlékeztetett arra, hogy a Generali az elsők között nyújtott támogatást a katasztrófavédelemnek. Összességében, fogalmazott a tábornok, a most átadott járművek jelentette fejlesztés magasabb szintre emeli az ország tűzbiztonságát, az emberek nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A beszédek után Kontrát Károly államtitkár és Góra Zoltán főigazgató átadta a gépjárművek  jelképes indítókulcsát a területileg illetékes igazgatóságok vezetőinek. A Hevesi Katasztrófavédelmi Őrsre kerülő, négyezer liter víz szállítására alkalmas tűzoltó gépjármű kulcsát Csontos Ambrus tű. dandártábornok, Heves megyei igazgató vette át.

 
A HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő kialakításakor a tervezők az ország úthálózatát, domborzati és időjárási viszonyait, valamint a tűzoltók igényeit egyaránt figyelembe vették. Az alvázat a Rába Járműgyártó Kft., a felépítményt pedig a BM HEROS Zrt. gyártja. A fecskendő négyezer liter vizet szállít. A tűzoltástechnikai berendezések alapját a hab előállítására is képes Rosenbauer NH 25 típusú szivattyú adja. Normál nyomásfokozatnál 10 bar nyomáson 2000 liter/perc, magas nyomásfokozatnál 40 bar nyomással 250 liter/perc víz szállítására képes. A jármű, amely hat tűzoltó és a számukra szükséges személyi és beavatkozói felszerelés szállítására alkalmas, nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható.


Forrás és kép: https://heves.katasztrofavedelem.hu/24661/hirek/146843/ezentul-uj-tuzolto-gepjarmuvel-vedik-heves-es-kornyeket-is

Fotó: Jóri András - BM OKF