Tűzoltó járműveket szenteltek Nyíregyházán

2016. december 16. 08:43

Szerdán délelőtt a Kossuth téren a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság gépjármű állományába tartozó gépjárműfecskendőt és egy magasból mentőt szenteltek és áldottak meg az egyházak képviselői a szabolcsi megyeszékhelyen. A két jármű idén került a testülethez, ahol egy új jármű érkezésekkor, ez a rendezvény már hagyománynak számít.

133 évvel ezelőtt döntött az önkéntes tűzoltóság megszervezéséről Nyíregyháza vezetése, az elmúlt több mint egy évszázadban pedig jelentős fejlődésen ment keresztül a szervezet. A napi hivatásban kiemelkedő a mai napig a tűzoltók helytállása nemcsak egy-egy káreseménynél, hanem az országos és a határon túli sportversenyeken is- mondta el Dr. Kovács Ferenc, nyíregyháza polgármestere köszöntő beszédében.

Leskovics Zoltán tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ismertette a járművek tulajdonságait és paramétereit. Az alezredes elmondta: ahhoz, hogy a mindennapi beavatkozás eredményessége is biztosított legyen, lépést kell tartani a technikai fejlődéssel. A gépjárműfecskendők cseréje azért is időszerű, mert az ilyen típusú eszközök napi szolgálatot látnak el, átlagéletkoruk meghaladja a tizenöt esztendőt.

A „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése” elnevezésű Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 1.6.0. projekt leírásából kiderül, a cél, hogy a katasztrófavédelem erői képesek legyenek rövidebb idő alatt, nagyobb kapacitással, modernebb felszerelésekkel a káresetek helyszínére érkezni, beavatkozásuk hatékonyabbá váljon, ugyanakkor az alkalmazott eszközök, és eljárások kevesebb negatív hatással járjanak a környezetre nézve. A projekt révén európai uniós forrásból tizennégy és félmilliárd forint értékben száznyolc gépjárműfecskendő kerül a rendszerbe, amelyből egy fecskendőt Nyíregyháza is már megkapott.

A RÁBA R16.217 AFW 4x4 alvázra felszerelt HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő lényeges sajátossága a hazai gyártású hordozó jármű, az alváz a Rába Járműgyártó Kft-től kerül ki, a felépítményt a BM HEROS Zrt. gyártja.

A BM OKF által kiírt és lezárult beszerzési eljárás eredményeképpen ebben az évben öt harminckét méteres mentési magasságú IVECO-Magirus M32L-AS- közölük egy Kisvárdára és egy negyvenkét méteres IVECO-Magirus M42L-AS típusú gépjárművet adtak át, amely Nyíregyházára került.

A köszöntő és a műszaki paraméterek ismertetését követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték és megáldották az új nyíregyházi tűzoltójárműveket.

Kapcsolódó képek

Szöveg: Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI