Megkezdte szolgálatát a két magyar fejlesztésű gépjárműfecskendő a megyénkben

2016. július 12. 10:36

Ünnepélyes keretek között álltak szolgálatba Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason is azok a HEROS-RÁBA AQUADUX-X típusú gépjárműfecskendők, melyek indítókulcsát Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató vette át áprilisban Kontrát Károlytól, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától, miniszterhelyettestől. A budapesti ünnepségen tíz gépjárműfecskendőt adtak át, melyből kettő Bács-Kiskun megyébe – Kiskunfélegyházára és Kiskunhalasra – került. A sikeres kezelői vizsgákat és a gépjárműfecskendők rendszerbeállítását követően a két HEROS-RÁBA AQUADUX-X a beosztott állománnyal munkába állt, ezzel is növelve a megye biztonságát. A rendezvényeken részt vettek az érintett települések polgármesterei, társszervezetek vezetői és képviselői, az igazgatóság vezetői, önkormányzati és önkéntes tűzoltóparancsnokok.

A két új gépjárműfecskendő egy-egy - több ezer bevetésen résztvevő - tizennyolc éve szolgálatban lévő jármű helyét vette át. Fontos a gépjárműfecskendők rendszeres karbantartása, felújítása, valamint az időszerűvé vált csere megvalósítása, hiszen az ilyen típusú eszközök napi szolgálatot látnak el, átlagéletkoruk meghaladja a tizenöt esztendőt, és az sem elhanyagolható tényező, hogy a klímaváltozással összefüggő természeti jelenségek a korábbinál jóval több feladatot adnak, ezt pedig megérzik a fecskendők is. A „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése” elnevezésű Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 1.6.0. projekt keretén belül valósult meg a gépjárműfecskendők beszerzése.

A tűzoltógépjárművek közös tulajdonsága a Coral rendszerű (önhordó, rozsdamentes acél segédkeretre épített, alumínium lemezekből készült szerkezet) felépítmények, a hegesztett kivitelű műanyag tartályok, valamint a korrózióálló acélból készített csővezetékek és az elektronikus, ugyancsak saját fejlesztésű „Cerberus” vezérlés alkalmazása. A típuscsalád legnagyobb tagja, a hazai hivatásos tűzoltóságok alapjárművének követelményeit kielégítő gépjármű, a RÁBA R16.217 AFW 4x4 alvázra felszerelt HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő. Négyezer liternyi vizet szállít, a málházott műszakimentő-felszerelések miatt alkalmas a közúti balesetek és a klímaváltozással összefüggő heves időjárási jelenségek okozta káresemények felszámolásakor történő használatra. A jármű lényeges sajátossága a hazai gyártású hordozó jármű, az alváz a Rába Járműgyártó Kft-től kerül ki, a felépítményt a BM HEROS Zrt. gyártja. A tűzoltástechnikai berendezések alapját a Rosenbauer NH 25 típusú, a normál nyomású fokozatnál 10 bar nyomásnál 2.000 liter/perc, a magasnyomású fokozatnál 40 bar nyomásnál 250 liter/perc névleges vízszállítású szivattyú adja. A szivattyú habképző anyag bekeverővel is rendelkezik.

A jármű a beavatkozó állomány mind városi környezetben, mind lakott területen kívüli, akár nehéz terepviszonyok között lévő kárhelyszínre szállítását biztosítja, ezek mellett kiemelt oltástechnikai és műszaki mentéshez szükséges készségekkel is ellátták.

 

Fotó: Kiskunhalas HTP, Jáger Levente - Halasmédia

 

Kapcsolodó képek