SAJTÓKÖZLEMÉNY-LEZÁRULT A 2014-2020-AS IDŐSZAK LEGNAGYOBB KÖLTSÉGVETÉSŰ PROJEKTJE A KATASZTRÓFAVÉDELEMNÉL

2019. április 30. 00:00

14 milliárd 499 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból 108 új, hazai gyártású tűzoltógépjármű-fecskendő állt szolgálatba országszerte az előző évek folyamán. A projekt költségvetése lehetővé tette a már átadott járművek málhafelszerelésének kiegészítését olyan feszítőhevederes támaszokkal és rögzítést segítő ékekkel, amelyek segítségével biztonságosabbá válnak a műszaki mentési folyamatok. Az új felszerelésekkel a projekt műszaki tartalma is teljesült.

A Tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása című, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 2016 áprilisa és 2019 márciusa között.

A projekt lehetőséget teremtett arra, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hazai gyártású gépjárművek kialakításában és fejlesztésében vegyen részt, amelynek eredményeképpen magas szinten, költséghatékonyan és környezetkímélő módon dolgozhat az állampolgárok biztonságáért a klímaváltozás okozta hirtelen kialakuló veszélyhelyzetekben is.

A RÁBA-Heros Aquadux X 4000 típusú tűzoltó gépjárműfecskendők Renault fődarabok felhasználásával, Rába gyártmányú futóművekkel, rugókkal és fékberendezésekkel, a hazai tapasztalatok figyelembe vételével, és a hazai útviszonyokhoz igazított beállításokkal készültek el.

A jármű négyezer liter oltóanyagot szállít, habképzőanyag-tartálya négyszáz literes. Az oltástechnikai berendezés legfontosabb eleme a járműbe épített nagynyomású Rosenbauer NH25 típusú szivattyú. A gépjárműfecskendő berendezései, valamint a korszerű málhafelszerelések együttesen biztosítják, hogy a beavatkozó állomány városi környezetben, lakott területen kívül, valamint nehéz terepviszonyok között is gyorsan a kárhelyszínre jusson és hatékonyan avatkozzon be. A felszereléshez tartozó feszítőheveder elsősorban a baleseteknél nyújt jó szolgálatot, stabilizálja a járművet, ezáltal a tűzoltók biztonságosabban dolgozhatnak a műszaki mentéseknél.

Valamennyi megyei katasztrófavédelmi igazgatóság járműparkja gyarapodott a fejlesztésnek köszönhetően, így elmondható, hogy a projekt nyomán az ország teljes területén erősödött a biztonság, a korszerű eszközök használatával hatékonyabbá váltak a beavatkozások.

A projektről bővebb információ a www.katasztrofavedelem.hu oldalon olvasható.

További információ kérhető:
Mukics Dániel tű. őrnagy, szóvivő
Telefonszám: 20-669 3613

Letölthető dokumentum(ok):