Sajtóközlemény - Lezárult a „Vízhasználat Információs, Ellenőrzési és Integrált hatósági feladatokat ellátó Keretrendszer (VIZEK) kialakítása” elnevezésű kiemelt projekt

2023. július 12. 09:13

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00023 azonosító jelű, Vízhasználat Információs, Ellenőrzési és Integrált hatósági feladatokat ellátó Keretrendszer (VIZEK) kialakítása elnevezésű kiemelt projekt 7,691 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében.

A fejlesztés során létrejött informatikai rendszer alapul szolgál egy vízjogi engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos feladatokat támogató rendszer bevezetéséhez, illetve olyan ügyfélbarát megoldás alkalmazásához, amelynek segítségével a felhasználók ügyintézése leegyszerűsödik, felgyorsul, átláthatóbbá válik. A projekt megvalósításának eredményeként az informatikai rendszer a vízügyi és vízvédelmi hatósági eljárások tekintetében biztosítja a teljes körű elektronikus ügyintézés lehetőségét és az elektronikus információátadást mind az ügyfelek, mind a közreműködő szakhatóságok részére.

 

A VIZEK projekt átfogó célja, hogy a tényleges vízhasználatokkal (kiemelve a mezőgazdasági célú vízhasználatot), azok technikai jellemzőivel, térbeliségével és időbeli lefolyásával kapcsolatban pontos információt szolgáltasson a vízügyi igazgatási szervek, vízügyi hatóságok, a döntéshozók és a statisztikai szervek felé, csökkentse a mezőgazdasági vízhasználók és hatóságok adminisztratív terheit a mezőgazdasági vízhasználathoz kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárás gyorsításával és egyszerűsítésével. Lehetővé teszi a potenciális vízigényekre vonatkozó előzetes vízügyi információk elérhetőségét az állampolgárok számára egy innovatív, szolgáltató szemléletű, felhasználóbarát katasztrófavédelmi hatósági eljárások elektronizálását támogató komplex informatikai alkalmazással.

 

A fejlesztés keretében megvalósult a vízjogi engedélyezéssel kapcsolatos adminisztratív feladatok elektronikus megvalósításának támogatása, mely az engedélyek nyilvántartásán túl az engedélykérelmek beadásának, valamint az engedélyek kiadásának online lehetőségét is biztosítja. Létrejött egy olyan elektronikus nyilvántartás, amely a vízi létesítményekkel, vízi munkákkal és vízhasználatokkal összefüggő jogokat, kötelezettségeket és egyéb információkat tartalmazza. Kiépült a bírság-nyilvántartási és folyamatszervezési rendszer, amely képes a hatósági ellenőrzések és szemlék során kiszabott bírságokkal kapcsolatos feladatok teljes folyamatának nyomon követésére és végrehajtására. Az ügyfélkapuhoz történő csatlakozással bevezetésre került a vízkészletjárulék bevallásokat rögzítő szoftver, amely az elektronikus eljárás, a jogszabályi változások és a meghatározott járulékokkal kapcsolatos feladatok (kiszabástól a befizetésig) teljes folyamatát nyomon követi. A VIZEK keretrendszer összekapcsolásra került a projekt tervezési szakaszában rendelkezésre álló elektronikus központi szolgáltatásokkal (KEÜSZ/SZEÜSZ), így megvalósítva az egyes nyilvántartásokkal és központi szolgáltatásokkal való integrációt.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. 

A konzorcium tagjai: Belügyminisztérium, Agrárminisztérium, Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft., Országos Vízügyi Főigazgatóság, AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft., Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség.

 

A projektről bővebb információt a vizek.gov.hu weboldalon olvashatnak.