Hatósági állomány regionális továbbképzése

2019. október 10. 15:38

A „Mezőgazdasági Vízhasználati Információs és Ellenőrzési Keretrendszer kialakítása (VIZEK)” KÖFOP pályázati forrásból finanszírozott kiemelt projekt lehetőséget ad arra, hogy a vízügyi hatósági eljárások korszerű, elektronikus ügyintézéssel valósuljanak meg. A 2020. január 1-jén bevezetendő keretrendszer több szakrendszert is tartalmaz, amelyek közül az elektronikus vízikönyvi nyilvántartás használatával összefüggő továbbképzés került lebonyolításra a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

A hatósági feladatokat ellátó állomány 2019. szeptember 26-án, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megindított tematikus felkészítésének sorában Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyei kollégák képzése zajlott ma Szombathelyen.

A VIZEK projekt keretében a vízjogi engedélyezési eljárás teljes körű elektronizálása valósul meg, jelentősen csökkentve a vízhasználók adminisztratív terheit. Mindemellett egyszerűsödik a tényleges mezőgazdasági vízhasználattal kapcsolatos hiteles adatok szolgáltatása, valamint elérhetővé válnak a gazdálkodók számára az új öntözési igények tervezéséhez szükséges talajtani és vízgazdálkodási adatok.

A felkészítést dr. Király Zita tű. százados, a BM OKF vízügyi és vízvédelmi főosztályvezetője nyitotta meg, aki bevezetőjében röviden ismertette, milyen fejlesztések történtek az elmúlt években. Kitért a vízügyi hatósági eljárások elektronizálására, többek között a vízhasználókat érintő, kizárólag elektronikus vízkészletjárulék-bevallás és -befizetés lehetőségeire.

A megnyitó után főosztályvezető asszony tartott képzést az alábbi témakörökben:

  • A HAMAR szakrendszer vízügyi szakterületet érintő funkciói
  • Az E-vízikönyvi szakrendszer egyes funkciói

A képzést követően a hatósági feladatokat ellátó állomány jártasságot szerez a statikus alkalmazásokat felváltó, korszerű, a munkafolyamatokat támogató, ügyfélbarát, dinamikus szakrendszer használatában, lehetővé téve a teljes elektronikus ügyintézést.

A főosztályvezető asszony hangsúlyozta, hogy a képzéssel az elektronikus közhiteles vízikönyvi nyilvántartást megfelelő felkészültségű kollégák fogják használni.

Fotó: Kiss Péter tű. alez., Szombathely KVK