Modern nyilvántartás készül a VIZEK projektnek köszönhetően

2018. április 21. 11:36

Április huszadikán a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében megvalósuló Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszeréről (VIZEK) tartottak szakmai értekezletet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

A munkacsoporti értekezletet dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, a katasztrófavédelmi főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese nyitotta meg, kiemelve, hogy a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatok egy újabb, kiemelkedő állomáshoz érkeztek. A VIZEK projekthez kapcsolódó fejlesztés során beszerezték az elektronikus ügyintézésre alkalmas, korszerű eszközparkot, a projekt megvalósulása szempontjából pedig újabb mérföldkövet jelent a vízikönyvi nyilvántartás több mint száz évvel ezelőtt megkezdett folyamatainak modernizálása és egy új, elektronikus rendszer kiépítése.
 
Az e-vízikönyv kialakítása során elektronikus iratképek készülnek a jelenlegi nyilvántartásban meglévő vízikönyvekről és a több ezer folyóméter vízikönyvi iratcsomagba tartozó engedélyekről, műszaki dokumentációkról, valamint megtörténik az adatok digitalizálása is. Az új elektronikus nyilvántartás a vízügyi hatósági feladatellátás, a társszervek és az ügyfelek számára is komoly előrelépést jelent.
 
A pénteki szakmai értekezleten az elektronikus nyilvántartó rendszer előkészítésének részeként a szakemberek az elkövetkező időszak főbb feladatait is áttekintették. Az előkészítő munka következő állomása a tizenkét megyei igazgatóság vízikönyvi okirattárának helyszíni bejárással egybekötött felmérése lesz.

BM OKF