Több mint százharmincmillió forint épületenergetikai fejlesztésre

2018. október 30. 09:40

Uniós forrásból energetikailag megújult százhúsz, a rendvédelmi dolgozóknak kialakított szolgálati garzonlakás Budapest tizenegyedik kerületében, a Gazdagréti téren. A beruházás révén a panelház új külső hőszigetelést és nyílászárókat kapott, így az ingatlan energiaköltsége évente csaknem négymillió forinttal csökken.

A Gazdagréti tér 3. épületenergetikai fejlesztése elnevezésű, KEHOP-5.2.10.-16-2017-00146 azonosítószámú uniós projekt keretében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vagyonkezelésében lévő tizenegyedik kerületi, Gazdagréti tér 3. alatti tízemeletes panelépület energetikai korszerűsítése történt meg. A ’80-as években épült középmagas lakóház régi nyílászáróinak a műszaki állapota már nem felelt meg a mai kor energetikai elvárásainak, a homlokzati térelhatároló szerkezetek nem teljesítették a modern hőtechnikai követelményeket.
 
A fejlesztés részeként a teljes homlokzat hőszigetelése és valamennyi külső nyílászáró cseréje megtörtént, ami már rövid távon is komoly energia-megtakarítást jelent. A főbejárati ajtókat fém nyílászárókra cserélték, ahol szükséges, betörésbiztos fóliával és panellel látták el. A bejárathoz akadálymentes közlekedést segítő rámpát építettek. Valamennyi emeleti nyílászárót korszerű műanyag, több légkamrás kialakítású, hőhídmentes kivitelű, résszellőzővel ellátott típusra cserélték, többrétegű üvegezéssel.
 
Mindezzel a jövőben csökkennek a fűtésre fordított kiadások, növelhető az épület élettartama, és javul a lakók komfortérzete.
 
A projekt támogatási összege 132.043.053 forint.
 
 
 

Fotó: Jóri András – BM OKF