Fényjelzés a biztonságért

2018. október 31. 16:14

Október végével befejeződött a szezonális vihar-előrejelző és viharjelző szolgáltatás a tavainkon. A szezon mérlegét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság képviselői sajtótájékoztatón ismertették a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban.

Holovics Huba, a rendezvénynek otthont adó település polgármestere házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket. Balatonföldvár első embere megköszönte valamennyi érintett szervezetnek, hogy hozzájárulnak a településen élők, illetve az oda látogatók biztonságához.
 
Tanka László tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Informatikai Főosztályának vezetője kifejtette, hogy mindez csak az együttműködő szervezetek összehangolt, precíz munkájával működhet. Mint elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálat obszervatóriumaiban megállapított időjárás alapján indul a rendszer, a technikai üzemeltetést pedig a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület végzi. A szezon zárása után sem állnak le a fejlesztések, a cél az, hogy valamennyi viharjelző állomáson új, környezetbarát, gazdaságos, ugyanakkor megbízhatóbban működő LED lámpákat szereljenek fel. A szervezet 2018-ban már Balatonakaliban, Zánkán, Révfülöpön és Ábrahámhegyen is korszerű LED-es technológiával működő lámpákat működtetett. Az ezredes elmondta, hogy a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén elnevezésű uniós projekt keretében nyolc új viharjelző állomás létesül, a már működő telephelyek korszerűsödnek, Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig vízre telepített állomás épül.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, dr. Radics Kornélia elmondta, hogy az átlagosnál kevésbé szeles főszezonban mindössze két erős vihar érte el a Balatont. Június nyolcadikán Örvényes térségében, szeptember elsején pedig a siófoki körzetben mértek száz kilométeres szelet. Az elnök hozzáfűzte, hogy olyan fejlesztések várhatóak a közeljövőben, amelyek a szélsőséges időjárási események minél pontosabb előrejelzését szolgálják.
 
Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról adott tájékoztatást, hogy a működő hat vízirendészeti rendőrőrs huszonkét kisgéphajóján szolgálatot teljesítő ötvenöt rendőrt az idei szezonban mintegy kétszázszor riasztották, összesen csaknem négyszáz ember életét mentették meg. Hangsúlyozta, hogy egy szezonban hozzávetőleg hárommillió turista látogat el a Balaton térségébe, ami azt jelenti, hogy egy forgalmas nyári napon egyszerre akár háromszázezer fürdőző is tartózkodhat a strandokon.
 
A sajtótájékoztató záró eseményeként Tanka László és Radics Kornélia jelképesen lekapcsolta a jelzőrendszert, ezzel véget ért a 2018-as szezon.
 

Fotó: Török Sándor tűzoltó alezredes, Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság