Folyamatos fejlesztések a biztonság érdekében

2018. július 19. 14:29

Az idei nyár jól mutatja, mennyire hirtelen képes megváltozni az időjárás, és hogy ennek milyen kellemetlen és veszélyes hatásai lehetnek. Különösen igaz ez akkor, amikor szabadidőnket valamelyik víz partján töltjük. A katasztrófavédelem a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében viharjelző rendszert működtet, és azt folyamatosan fejleszti.

A Balaton mellett a Fertő-tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjainál üzemel viharjelző rendszer, összesen 43 állomással. Ezek egy része már LED-es technológiával működik, ami jobb láthatóságot és gazdaságosabb üzemeltetést biztosít. A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról bármikor tájékozódhatnak a katasztrófavédelem weboldalán, vagy a „Tavihar” nevű ingyenes telefonos alkalmazás segítségével. A viharjelzések idején az alábbi szabályokat kell betartani:
 
  1. Amennyiben egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű villanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.
  2. Amennyiben 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.
Az idei évben elindult a „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén” elnevezésű projekt, amelynek keretében nyolc új viharjelző állomás létesül, a már működő telephelyek pedig a fejlesztéseknek köszönhetően korszerűsödnek. Új parti viharjelző állomás kerül Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyra; Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig vízközepi állomás létesül.
 
A szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot!
 
 
 

Fotó: RSOE