Országos gyakorlat Zalában – bajba jutott légi járművet mentettek

2021. szeptember 23. 14:18

A viharos időjárás miatt három, kötelékben közlekedő kisrepülőgép kényszerült leszállásra a sármelléki repülőtéren. Az egyik gép elsodródott, és a Kis-Balaton mocsaras területére zuhant. A géptörzsbe két ember beszorult, ketten pedig kizuhantak a becsapódáskor. Két társuk segítségért indult, de a mocsaras, náddal sűrűn benőtt területen eltévedt.

Ez volt a forgatókönyve annak repülőgép-balesetet imitáló országos gyakorlatnak, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tartott szeptember 23-án Zala megyében. A katasztrófavédelem éves gyakorlatához azok a szervezetek csatlakoztak, amelyeknek egy bajba jutott légi jármű mentésében feladata lehet. A közös munkába a rendőrség, a honvédség, a mentőszolgálat, a vöröskereszt és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat kapcsolódott be.

A gyakorlat részleteit dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő ismertette. Mint mondta, a szimuláció a társszervek eredményes és hatékony együttműködését támogatja. A résztvevőknek ennek során lehetőségük nyílik felkészültségük és felszereléseik ellenőrzésére, a kutatási-mentési feladatok és a taktikai ismeretek gyakorlására, javítására.

A műszaki mentésben a keszthelyi, a marcali és a siófoki hivatásos tűzoltók vettek részt. A keszthelyi és a siófoki egységek egy európai uniós támogatás, a Balaton-projekt keretében beszerzett speciális mocsárjáró járművel kapcsolódtak be a munkálatokba. 

A társszervekkel történt hatékony együttműködésnek és kommunikációnak köszönhetően a sérülteket a lehető leghamarabb sikerült megközelíteni a mocsárjárók segítségével. A tűzoltók a náddal sűrűn benőtt helyszíneket a légimentők közreműködésével gyorsan megtalálták, így a bajbajutottak ellátása is hamar megkezdődhetett. 

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a gyakorlatot sikeresnek nevezte, mint mondta, a résztvevők munkája összehangolt, gyors és szakszerű volt.