Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén

2020. április 22. 15:19

Tizennégy új gépjárművel gyarapodott három katasztrófavédelmi igazgatóság. A Balaton régióhoz tartozó Somogy, Zala és Veszprém megye katasztrófavédelmi igazgatósága erdőtűz oltására alkalmas pick-upokat és terepjárókat vehetett át Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.

A projekt célja az, hogy a katasztrófavédelem reagálóképessége erősödjön a Balaton régióban. Két fő területe a mentési tevékenység, valamint a balatoni viharjelzőrendszer fejlesztése.

A Széchenyi 2020 program részeként futó projekt keretében a szervezet a közelmúltban ismét új gépjárműveket és eszközöket szerzett be, ennek köszönhetően a katasztrófavédelem egységei a régióban rövidebb idő alatt érkezhetnek az egyes káresetek helyszínére, és munkájukat korszerűbb felszerelésekkel végezhetik. A projekt eredményeként az egyre gyakoribb erdő-, bozót- és nádastüzeket a nehezen megközelíthető helyeken is megfelelő műszaki felszereltséggel, hatékonyan lehet felszámolni a jövőben.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon április 22-én vehették át az érintett megyék igazgatóságai az erdőtűz oltására alkalmas hat Volkswagen Amarok gyorsbeavatkozó járművet és nyolc Suzuki Vitara terepjárót. A járművek mellett három merev vázas sátorkészlet is a megyékhez került.

A projekt keretében korábban kétéltű mocsárjáró mentőeszközök, felújított gépjárműfecskendők, önjáró emelő, valamint búvár- és jégről mentési eszközök beszerzése történt meg. Ezek mellett a balatoni viharjelzőrendszer korszerűsítése is megvalósult. 2019-ben nyolc új viharjelző állomás létesült, a már működő telephelyek pedig modernizálódtak, korszerűsödtek. 

A KEHOP-1.6.0-15-2017-00025 azonosítószámú projekt támogatási összege 1 milliárd forint.

Fotó: Szőke Péter BM OKF