Gyorsabban, precízebben a magasban

2019. szeptember 13. 13:41

Európai uniós projekt keretében új eszközzel gyarapodott Marcali város hivatásos tűzoltó-parancsnoksága. A KEHOP-1.6.0-15-2017-00025 azonosítószámú, Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén elnevezésű uniós projektből finanszírozott eszközt szeptember 12-én vehette át a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az új kosaras emelőgépnek is köszönhetően a legmodernebb technika vigyázza a Balaton környékén élők és a nyaralók biztonságát.

Az elmúlt évek rendkívüli időjárási helyzeteit követő károk felszámolása során bizonyossá vált, hogy szükség van mozgékony, szűk helyeken is jól manőverezhető eszközök alkalmazására. A most átadott emelőgép ennek a feltételnek is eleget tesz.

Az EuropeLift által gyártott TR18GT típusú eszköz egy felsőkategóriás, gumilánctalpas, kosaras emelőgép. A magasból mentési munkák jelentős része nagy hatékonysággal végezhető el ezzel a géppel. 18 méteres munkamagasságával és 7 méteres oldalkinyúlásával nagy mozgékonyságot biztosít a magasban. Karos teleszkópos rendszerű gémszerkezetét kiegészíti a kosárkar és kosárforgatás is, így kitűnően lehet manőverezni vele szűk helyeken is. A nyomatékhatárolással ellátott teleszkópgém optimálisan, a terheléstől függően engedi kitolni a teleszkópot. Teherbírása lehetővé teszi akár két ember egyidejű munkavégzését is a magasban. Az emelőgép mobilitása egyedülálló, kompakt kivitelének köszönhetően stabilan vontatható közúton és autópályán is. A hidraulikus kitalpalás gyors pozícionálást biztosít a munkaterületen, növelve ezzel a beavatkozások gyorsaságát.

A munkakosárból és az alsó vezérlőpanelről minden egyes funkció egyaránt fokozatmentesen szabályozható, ami elengedhetetlen a munkaterület precíz megközelítéséhez.

Az emelőgép átadásával még nem zárult le a Balaton régió fejlesztését célzó projekt, hiszen év végéig még számos új eszközzel és felszereléssel gyarapodik a katasztrófavédelem.

Fotó: Somogy MKI