Jelentősen bővül a katasztrófavédelem gépjárműparkja

2018. december 20. 11:40

Több mint hárommilliárd forint értékben adtak át katasztrófavédelmi feladatokhoz szükséges járműveket december 20-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Az összesen nyolcvanhárom, különböző rendeltetésű gépkocsiból az ország összes megyéjébe, illetve a Gazdasági Ellátó Központhoz is került.

 

Az ünnepélyes átadáson a Himnusz hangjainak elhangzását követően dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt. A tábornok beszéde elején leszögezte, hogy a katasztrófavédelem öt éve elkezdett technikai fejlesztései most egy újabb mérföldkőhöz érkeztek. Emlékeztetett arra, hogy a 2014-től 2020-ig tartó időszakra vonatkozó Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében végrehajtott gépjárműfecskendő-beszerzés lezárult, ennek eredményeként már száznyolc korszerű tűzoltógépjármű szolgál a tűzoltóságokon. Góra Zoltán beszélt arról is, hogy a járműpark fejlesztése folytatódik, és európai uniós források felhasználásával a katasztrófavédelem vízszállítókat szerez be: a most átadott tizenkettővel együtt 2019-ig összesen tizenhat vízszállító kerül új gazdához. A főigazgató szót ejtett a cserefelépítménnyel ellátott konténerszállítókról éppúgy, mint a magasból mentő gépjárművekről, valamint az úgynevezett kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységekről. Góra Zoltán elmondta azt is, a katasztrófavédelem az elektromobilitás elterjesztésének jegyében központi forrás felhasználásával több mint félszáz elektromos járművet szerzett be, amelyek a hatósági és ellenőrzési feladatokat fogják támogatni.
 
A beszédet követően a főigazgató átadta az indítókulcsokat és az emléklapokat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok vezetőinek, majd a rendezvény résztvevői végigjárták a BM OKF épülete előtt felsorakoztatott járműveket. A december huszadiki ünnepségen tíz kritikusinfrastruktúra-bevetési egységet, tizenkét szimpla- és egy duplafülkés erdőtüzes vízszállítót, három erdőtüzes cserefelépítménnyel ellátott konténerszállítót, két harminckét méteres és egy negyvenkét méteres mentési magasságú magasból mentőt, valamint ötvennégy elektromos autót adtak át.
 
A Szózat hangjaival záródó rendezvény végén a vendégek megtekintették az épület előtt felsorakoztatott járműveket. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató valamennyi járműtípusnál érdeklődött a gépkocsi jellemzőiről és használhatóságáról.
 
Az ünnepséget követő fogadáson Bartók Péter tűzoltó ezredes, gazdasági főigazgató-helyettes mondott pohárköszöntőt. Az ezredes úgy fogalmazott, a járművek átadása nemcsak az összefogásról, az együttműködésről, hanem a jövőről és az innovációról, illetve az adódó lehetőségek megragadásáról is szól. Bartók Péter hozzátette, a most szolgálatba álló gépkocsikkal a katasztrófavédelem a jelenleginél is hatékonyabban teljesítheti küldetését. Végezetül a főigazgató-helyettes köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt a projektek megvalósításában, majd békés, boldog ünnepeket kívánt a megjelenteknek.
 
A járművekről részletek a mellékelt tájékoztatóban.

Fotó: Jóri András - BM OKF