A felelősségteljes döntéshozás alapjai

2019. július 23. 11:56

A katasztrófavédelemnél naponta több ezer döntési folyamat megy végig. A beérkező információk szűrése, elemzése, az összefüggések feltárása szakértelmet, felkészültséget és közös gondolkodást igényel. Ez a közös munka sokszor túlnyúlik a szervezet keretein, bekapcsolódnak a társszervek, a szolgáltatók, rengeteg információt kell feldolgozni ahhoz, hogy a beavatkozók a leghatékonyabban tudják elvégezni a feladatukat. Ezt a folyamatot támogatja az az uniós projekt, amelynek részeként négynapos képzés kezdődött hétfőn a Ferihegyi úti raktárbázison. A „Döntéstámogató rendszer” elnevezésű program célja az, hogy a legfrissebb, legaktuálisabb adatokból a lehető legrövidebb idő alatt jusson hasznos információhoz az állomány.

A térinformatikai rendszerek egyik sajátossága az, hogy egyetlen felületre rögzíti azokat a hasznos adatokat, amelyekkel később a döntéshozók, majd a beavatkozók is a leghatékonyabban tudnak dolgozni. A térképre rögzített adatok különböző szempontok szerint szűrhetőek, csoportosíthatóak. Megjelenhetnek azon egyebek mellett infrastrukturális elemek, vízlelőhelyek, intézmények, közlekedési információk, földrajzi adatok, a felhasználók pedig ezek figyelembevételével, rövid idő alatt tudnak dönteni arról, hogy adott helyzetben melyik válaszlépés a legkedvezőbb vagy legbiztonságosabb.

A „Döntéstámogató rendszer” elnevezésű KEHOP 1.6.0-15-2016-00023-as azonosítószámú projekt keretében július 22-én háromlépcsős képzéssorozat indult, ennek első oktatási moduljában a nyílt forráskódú, szabadon hozzáférhető rendszerek alkalmazásával ismerkedtek a térinformatikai rendszergazdák. A cél az, hogy a más szervezetektől beérkező adatok könnyen beépíthetőek legyenek a saját adatbázisba, a változások folyamatosan megjelenjenek, az adatok naprakészek és megbízhatóak legyenek. Ezen a héten a Ferihegyi úti raktárbázison nyolc megyei térinformatikai rendszergazda sajátítja el az ehhez szükséges ismereteket, amelyeket aztán úgynevezett „train the trainer” módszerrel továbbadnak a kollégáiknak. Erre a képzésre további két kurzus épül majd, amelyek középpontjában a webes szolgáltatások és a szoftverfejlesztések állnak majd.

A fejlesztés során megvalósuló rendszernek átfogó megoldást kell nyújtania a katasztrófavédelem szakmai területei részéről – tűzoltási és mentési, polgári védelmi és iparbiztonsági – felmerülő tervezési, hatósági, operatív igények térinformatikai kiszolgálására. Az informatikai fejlesztés összességében a szervezet operatív munkáját, ezáltal pedig az emberek életének, a természeti és épített értékeknek a védelmét támogatja. A projekt támogatási összege 850 millió forint.