Időszerűség, szakszerűség, hatékonyság

2022. április 21. 16:14

E három alapelv mentén tartott vezetési gyakorlatot április 21-én a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a székhelyén kialakított megyei iparbiztonsági információs központban. A központot a közelmúltban, európai uniós pályázati forrás felhasználásával hozták létre. A projektnek köszönhetően valamennyi megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon, illetve a fővárosban is működik ilyen helyiség.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00022 azonosító számú, a Fővárosi és megyei iparbiztonsági információs központok kialakítása elnevezésű projekt keretén belül összesen húsz speciális központot alakítottak ki a katasztrófavédelem megyei (fővárosi) igazgatóságain. A projekt az Európai Unió 600 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósult meg.

A gyakorlat feltételezése szerint egy benzint szállító tartálykocsi szenvedett közlekedési balesetet Cegléden, ennek következtében veszélyes anyag került a szabadba, és több elektromos vezeték is megrongálódott. Az áramkimaradás harmincötezer embert érintett, egyebek mellett a közeli kórház és egy hűtőház is elektromos energia nélkül maradt. Tekintettel arra, hogy a baleset zavart okozott az infrastruktúrában, a beavatkozást az iparbiztonsági információs központból irányították. A gyakorlaton minden olyan információt, mozzanatot modelleztek, amely egy hasonló esetben a valóságban is megtörténhet. 

A gyakorlaton részt vett Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok, Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató, Pásztor József tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes, valamint Andor Máté tűzoltó alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő. 

Az iparbiztonsági információs központokban új informatikai hálózatot alakítottak ki tíz mobil, duplamonitoros munkaállomással, a hozzájuk kapcsolódó telefonos elérhetőséggel, nagy teljesítményű multifunkciós készülékekkel. Minden munkahely képes videókonferencia-kapcsolódásra. A vezetés-irányítást nagy méretű monitorfal segíti, amelyen megjeleníthetők az egyes munkafolyamatok, illetve a kárhelyszínről, illetve a beavatkozásban részt vevő más szervek központjaiból érkező videóanyagok. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF