Lezárult a katasztrófakockázat-értékelési projekt

2023. november 23. 13:14

A KEHOP-1.1.0-15-2016-00003 azonosító számú, Katasztrófakockázat-értékelési rendszer elnevezésű projekt csaknem hárommilliárd forintos beruházással egy olyan új fejlesztésű, speciális és komplex értékelő rendszer létrehozását tette lehetővé, amely az emberek biztonságát fenyegető potenciális veszélyforrások felmérését segíti.

A beruházás keretében fejlesztett programokban elemzett és értékelt adatok elengedhetetlenek egy-egy veszélyhelyzet döntés-előkészítési folyamata során. A komplex program több szervezet adatbázisából nyer adatokat, a kapott információkat összegyűjti és kiértékeli, majd képes azokat különböző szempontok szerint szűrni is. Segítségével megállapítható például, hogy egy adott települést vagy területet milyen veszélyek fenyegetnek. 

Erről már dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a veszélyhelyzet-kezelés főosztály vezetője beszélt a sajtónyilvános tájékozatón. Elmondta, a beruházás keretében beszerzetttérinformatikai alapú, on-line katasztrófakockázat-értékelési rendszer egyaránt képes a megelőző tevékenység és a beavatkozások jobb térinformatikai támogatására, valamint hatékonyabbá teszi a klímaváltozásból fakadó természeti katasztrófákra való felkészülést is. A káreseményeket érintően statikus és dinamikus adatokat gyűjt és dolgoz fel, interaktív térképeket állít elő, egyszóval a modern tréinformatika eszközeit használva támogatja a beavatkozást és az operatív munkát.

Az ezredes elmondta, a fejlesztések révén létrejött értékelő adatbázisrendszer a katasztrófavédelem, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat adatait összegezve képezi az elemző tevékenység alapját. Kiemelte, hogy a katasztrófakockázat-értékelési térinformatikai alkalmazás működtetéséhez egyebek mellett szervereket, operációs rendszert, adatbázis-kezelő szerverliszenszeket szerzett be a projektet megvalósító konzorcium. Magyarország teljes területét lefedi az eszközpark, amelyet a beruházás biztosít.

A sajtónyilvános rendezvény a főosztályvezető vezetésével az éppen téli felkészülési gyakorlatot tartó Központi Operatív Törzs munkájának megtekintésével folytatódott.

Az értékelő rendszer mellett szintén a beruházás részét képezik, és a katasztrófavédelem tíz éve létező drónflottáját erősítik az adatgyűjtést és -rögzítést, a megelőzést és a felkészülést támogató eszközök, azaz pilóta nélküli légi járművek és azok műszaki kiszolgálását biztosító szállító járművek. A járműveket – amelyek önmentő képességűek és más jármű mentésére is alkalmasak –, valamint a mintavételi eszközöket Kása Zsolt tűzoltó alezredes, a távközlési osztály vezetője mutatta be a megjelenteknek. 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió kétmilliárd 892 millió 546 ezer forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

Fotó: Szőke Péter BM OKF