Konténeres áramfejlesztőkkel bővül a katasztrófavédelem eszközparkja

2021. november 12. 12:28

Négy darab nagy teljesítményű áramfejlesztő erősíti novembertől a katasztrófavédelem mentési képességeit. A 44 millió 196 ezer forint bruttó összköltségű eszközök beszerzését a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosítószámú „EU Polgári védelmi komplex modulok létrehozása” című projekt tette lehetővé.

A speciális eszközöket november 11-én a Baranya, a Békés és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ vehette át a katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán. Az átadást követően az aggregátorok kezelését és karbantartását a szakemberek külön oktatás keretében sajátították el.

Az erdőtűzoltási, valamint árvízi mentési modulok létrehozását célzó projekt egyik legfőbb célja, hogy a lakosság védelme érdekében a hivatásos katasztrófavédelmi erők mellett a nagy kiterjedésű, hosszan elhúzódó veszélyhelyzetekre a lehető legrövidebb időn belül reagálni képes, a feladat végrehajtásához megfelelő képzettséggel rendelkező, egységes technikai eszközrendszerrel ellátott, mentési, kárelhárítási feladatok során bevonható modulok is rendelkezésre álljanak. A projekt egyik kiemelt feladata ezért a polgári védelmi modulok kialakítása, az önkéntes mentőszervezetek jármű- és eszközellátottságának modernizálása, fejlesztése, valamint új járművek és technikai eszközök rendszerbe állítása. 

A most átvett több mint két tonnás mobil eszközök nagy teljesítményüknek köszönhetően alkalmasak egy káresemény során felállított vezetésirányítási pont, valamint a beavatkozók pihenésére szolgáló terület teljes energiaellátására, ezen kívül intézmények vagy kisebb települések ideiglenes energiaellátására. Korszerű, elektromos, számítógéppel vezérelt fordulatszabályozóval működnek, egyszerűen és gyorsan telepíthetőek, megbízható, folyamatos üzemeltetésre alkalmasak. Rendelkeznek olyan felügyeleti rendszerrel, amely nem igényli a használat közbeni folyamatos emberi felügyeletet. 

A 2 milliárd 300 millió forint uniós támogatást jelentő projekt keretében az elmúlt években már jelentős fejlesztések történtek: egyebek mellett terepjárókkal, felújított gépjárműfecskendőkkel, erdőtűzoltási felszerelésekkel, védőruhákkal, logisztikai és szállítóeszközökkel, hűthető-fűthető sátorkészlettel, illetve különféle képzésekkel támogatja a katasztrófavédelem és az önkéntes mentőszervezetek speciális feladatokra történő felkészítését. Mindezek együttesen teszik lehetővé országosan a mentésbe bevonható önkéntes mentőszervezetek reagálóképességének erősítését.

Fotó: Szőke Péter BM OKF