Speciális tehergépjárművekkel bővült a katasztrófavédelem eszközparkja

2021. május 05. 14:18

Európai uniós forrásból két új oldalrakodó konténerszállító jármű és egy kisebb méretű nyerges vontató erősíti április közepétől a katasztrófavédelem mentési képességeit. A csaknem 238 millió forint összköltségű gépjárművek beszerzésével egy újabb fontos lépés történt a mentőegységek fejlesztése terén. A beruházás a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása projekt keretében valósult meg.

A három speciális Renault gépjármű nagy tömegű eszközök mozgatásával, valamint egyéb logisztikai feladatok ellátásával segíti a mentőegységek munkáját a továbbiakban. A két háromtengelyes, összkerékmeghajtású oldalrakodó konténerszállító nemcsak közúton, hanem közepes és nehéz terepviszonyok között is több mint tíz tonna mentési felszerelés mozgatására használható. Speciális körülmények között is képes akár egy húszlábas konténert két perc alatt a gépjármű bármelyik oldalára letenni, alkalmas például az árvízi védekezéshez szükséges eszközök szállítására. A beszerzett új nyerges vontató két félpótkocsi vontatására is használható, azok segítségével a nagyobb káreseményekhez tudja szállítani az irányítási feladatok támogatására létrehozott úgynevezett mozgó vezetési pontot és a mentéshez szükséges speciális gépeket. 

Az erdőtűzoltási, valamint árvízi mentési modulok létrehozását célzó projekt keretében 2017 óta jelentős fejlesztések történtek: egyebek mellett terepjárókkal, felújított gépjárműfecskendőkkel, erdőtűzoltási felszerelésekkel, védőruhákkal, logisztikai és szállítóeszközökkel, illetve különféle képzésekkel támogatja az önkéntes mentőszervezetek speciális feladatokra történő felkészítését. Az önkéntes egységek megerősítése révén jelentős mértékben nő az egyes települések önvédelmi képessége és ezzel a biztonsága.

A 2 milliárd 300 millió forint uniós támogatást jelentő projekt a mostani beszerzésekkel nem zárult le, egyebek mellett árvízvédelmi speciális felszerelések, mentőhajók, mentőbúvár-felszerelések átadása várható még.

Fotó: Szőke Péter BM OKF