Újabb projekt zárult le

2021. május 19. 12:14

Az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” elnevezésű projekt révén az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban is gyarapodott és fejlődött a jármű- és eszközállomány.

Ennek keretében

-           tizenhat szimplafülkés vízszállító járművel 

-           tizennégy duplafülkés vízszállító járművel 

-           három konténerszállító járművel, amelyekhez három-három, különböző feladatokra alkalmas  cserefelépítmény tartozik

-           három nehézterepi erdőtűzoltó járművel

-           huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozó járművel

-           két üzemanyagszállító-töltő gépjárművel

-           négy akkumulátoros kombinált feszítővágó eszközzel

-           öt akkumulátoros hátizsáktápegységgel bővült a katasztrófavédelem eszközparkja.

A fejlesztés célja az volt, hogy a modern járműveknek köszönhetően csökkenjen a vonulási idő, hatékonyabbak és gyorsabbak legyenek a beavatkozások, a nehezen megközelíthető, külterületi, erdős területeken is megoldott legyen a vízutánpótlás, valamint az üzemanyag- és áramellátás. A korszerű felszerelésekkel és eszközökkel azokon a területeken is hatékonyan be tudnak avatkozni a tűzoltók, ahová a járművekkel már nem lehet jutni, vagy ahol nincs a közelben az őket kiszolgáló infrastruktúra, ugyanakkor összetett feladatokat kell megoldani. Elhúzódó, vagy különösen veszélyes erdőtüzek, szabadtéri tüzek esetében kialakíthatóak helyszíni irányítási pontok, az egységek mobilabbak, nagy területen végzett munkájukat könnyebben és gyorsabban össze lehet hangolni azzal a háttértámogatással, amelyet a projekt révén beszerzett eszközök és felszerelések biztosítanak. 

A nagy kiterjedésű szabadtéri tüzek mielőbbi megfékezésével csökken a környezetszennyezés, épségben marad a természeti környezet, hosszabb távon pedig mindez csökkentheti a klímaváltozás hatásait. 

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF