Már bevethető Mátészalka új vízszállítója

. .

Megkezdte szolgálatát a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltóságon az a nagy vízigényű tüzeknél alkalmazható magyar vízszállító jármű, amely nemcsak a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására alkalmas, szükség esetén önálló beavatkozóként is bevethető.

A hazai tűzoltógépjármű-park fejlesztésének folytatásaként, uniós pályázati lehetőségek kihasználásával - az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” című KEHOP-1.6.0-15-2016-00020 azonosítószámú projekt révén - nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek beszerzése történt meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

2018 decemberében a mátészalkai tűzoltóság is egy ilyen szimplafülkés - 2 személyes - vízszállító járművet kapott. Átvétele óta elméleti és gyakorlati felkészítést kapott a kezelőszemélyzet, majd a szakszerű kiképzést követően - 2019. január 25-én, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ számonkérésén - 9 fő sikeresen vizsgázott.

A kapott eszköz 2019. január 27-én került beállításra a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, ami nagymértékben hozzájárul a mentő-tűzvédelem színvonalának javításához.

 

Technikai adatok:

A vízszállító a gépjárműfecskendők vízutánpótlására szolgáló jármű, ami erdőtüzek oltására is kiválóan használható. A gépjármű 10000 literes beépített víztartállyal, valamint Rosenbauer N25 típusú szivattyúval rendelkezik, ami 2500 liter/perc teljesítményt tud 10 bar üzemi nyomás mellett. A háromtengelyes vízszállító gépjárművet Renault alvázra építették, kiváló akadályleküzdő képességének köszönhetően terepen is jól használható.

A járművet 12 sebességes automatizált tengelykapcsolóval szerelt sebességváltóval látták el, és 6x6-os hajtással rendelkezik. A 10800 cm3-es, 460 lóerős, 2200Nm nyomatékú, 6 hengeres soros elrendezésű dízelüzemű motor megfelel az EURO VI-os előírásoknak.

A gépjármű 5 db 2 m3-es, telepíthető, merevített falú medencével is rendelkezik, így egy nagykiterjedésű szabadtéri tűzesetnél, akár 5 különböző helyszínen dolgozó gépjárműfecskendőt is ki tud szolgálni oltóvízzel. Mindezt a gépjárművezető egyedül, automatizált töltőrendszerrel tudja végrehajtani a vízszállítóról, amely emellett menetközbeni tűzoltásra is képes.

A vízszállító tűzoltótechnika részét számítógép által felügyelt érintőképernyős rendszer működteti.

Fotó: Mátészalkai HTP