Épül a piliscsabai tűzoltólaktanya

2022. május 30. 14:58

A katasztrófavédelem egyik legújabb, európai uniós forrásból megvalósuló laktanyaépítési beruházása zajlik Piliscsabán. Az építkezés látványos szakaszához érkezett, elkészült a létesítmény legmagasabb pontját jelentő tömlőszárító-torony. Május 30-án bokrétaünneppel egybekötött bejáráson nyílt lehetősége a meghívott vendégeknek és a sajtó képviselőinek körbejárni a létesítményt. A tűzoltóság a tervek szerint 2023-ban kezdheti meg működését.

A rendezvényen Branyiczky Márk tűzoltó dandártábornok, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, amikor az őrsön megkezdődik majd a munka, azzal átlagosan a felére csökkenhet a környéken a tűzoltói vonulás időtartama. A tábornok kijelentette, továbbra is számít a tűzoltó egyesületek munkájára is, hiszen Pest megye népessége folyamatosan nő, az utóbbi időben öt kisvárosnyi lakossal élnek többen a térségben, emellett egyre jobban iparosodik is a megye. Az igazgató emlékeztetett arra is, a piliscsabai létesítmény több lesz, mint egy egyszerű laktanya, hiszen itt kap helyet egy tűzszimulációs gyakorlóház is.

Az igazgató ismertetőjét követően a tűzoltók a tömlőszárító toronyra felhelyezték a bokrétát, majd a laktanya-látogatáson résztvevők Péli Ferenc László tűzoltó alezredes, ingatlangazdálkodási osztályvezető vezetésével megtekinthették az építkezés jelenlegi készültségi fokát.

A terület mentő tűzvédelme szempontjából jelentős lépés az új őrs létesítése, emellett a tervek szerint itt nyílhat meg egy Magyarországon egyedülálló módon kialakított, modern technikával felszerelt tűzszimulációs gyakorlóház is. A piliscsabai katasztrófavédelmi őrs a tervek szerint négy, napi 24 órában szolgálatot teljesítő tűzoltó, egy gépjárműfecskendő, az őrsparancsnok és egy katasztrófavédelmi megbízott bázisa lesz, illetve gyakorlati képzőhelyként is működik majd. A csaknem ezernégyszáz négyzetméteres, kétszintes laktanyában három szerállás, műszaki helyiségek, hálók és egy oktatóterem kap helyet. 

A kivitelezés jelenleg a szerkezetépítési munkák stádiumában van, elkészült a főépület zárófödémje és a belső válaszfalak, illetve a földszinti villamos alapszerelés is megtörtént. 

Az őrs tizenhárom település csaknem ötvenegyezer lakójának biztonságát szolgálja majd. A fejlesztés eredményeképpen az érintett területen csökken a vonulási idő, ezáltal mérsékelhetőek a károk. A KEHOP-1.6.0-15-2016-00019 azonosítószámú, Tűzoltólaktanyák kialakítása – Piliscsaba tűzoltóság elnevezésű projekt az Európai Unió 2 milliárd 176 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósul meg. 

Fotó: Szőke Péter - BM OKF