Katasztrófavédelmi őrs épül Piliscsabán

2021. augusztus 06. 10:03

Átadták a leendő piliscsabai bázis munkaterületét, ezzel megkezdődhet a katasztrófavédelem legújabb beruházása. A terület mentő tűzvédelme szempontjából jelentős az új őrs létesítése, emellett itt nyílhat meg egy Magyarországon egyedülálló módon kialakított, modern technikával felszerelt gyakorlóház.

A piliscsabai katasztrófavédelmi őrs a tervek szerint négy, napi 24 órában szolgálatot teljesítő tűzoltó, egy gépjárműfecskendő, az őrsparancsnok és egy katasztrófavédelmi megbízott bázisa lesz, emellett gyakorlati képzőhelyként is működik majd. Az 1356 négyzetméteres, kétszintes laktanyában szerállások, műszaki helyiségek, hálók és oktatótermek kapnak helyet. Az őrs 13 település lakóinak biztonságát szolgálja majd.

A városhoz jelenleg legközelebb Budapest harmadik kerületében, illetve Szentendrén és Esztergomban található hivatásos tűzoltó-parancsnokság, a vonulási idő legalább tizenöt perc. A térségben, elsősorban Pilisjászfalu, Piliscsaba és Pilisvörösvár területén a szélsőséges időjárás miatt nem számítanak kivételesnek a földcsuszamlások, partfalomlások, míg Tinnye településen pincebeszakadással kell számolni. A fővárostól északnyugati irányban található pilisi térségben, elsősorban Pilisvörösvár és Piliscsaba vonzáskörzetében folyamatosan nő a lakosság lélekszáma, ami számos kockázatot jelent, egyebek mellett az ingázók miatt megnövekedett forgalom miatt.

A projekt részeként a későbbiekben megépülő 166 négyzetméteres tűzszimulációs ház egy kétszintes lakóház különleges módon kialakított utánzata. Az égési folyamat propángázzal imitálható, az abból származó égéstermékek nem szennyezik a környezetet. Az épületet távvezérléssel működtetik majd.

A munkaterület átadása 2021. augusztus 5-én megtörtént, a tervek szerint 2023-ban az őrs megkezdheti működését, és a képzések is elindulhatnak a tűzszimulációs házban.