Átadták a katasztrófavédelem új logisztikai raktárát

2019. november 07. 16:53

Csaknem kétszázmillió forintos uniós beruházás keretében készült el Budapest tizenhetedik kerületében a katasztrófavédelem új központi raktára. A nyolcszáz négyzetméteres, a kor követelményeinek megfelelő építményben egyebek mellett az árvízvédelemhez szükséges készleteket tárolják majd.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti bázisán november hetedikén tartott ünnepélyes átadáson az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és az együttműködő és társszervek képviselői, valamint a katasztrófavédelem munkatársai előtt Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató gazdasági helyettese mondott köszöntőt. A tábornok egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban világszerte átalakult a biztonság és a veszélyeztetettség fogalma, egyre-másra jönnek a hírek a különféle katasztrófákról, a klímaváltozás miatt hirtelen kialakuló káresetekről. „Mindezekre figyelemmel felértékelődik egy olyan logisztikai ellátórendszer, amely alkalmas arra, hogy a védekezés és a helyreállítás időszakában a megfelelő minőségben, mennyiségben, helyen és összetételben biztosítsa a szükséges eszközöket” – fogalmazott a főigazgató-helyettes. 

 

Bartók Péter a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósított projektről elmondta, annak segítségével modern raktározási körülmények jöttek létre, amelynek köszönhetően a védekezés időszakában csökken a reagálási idő, végső soron tehát hozzájárul akár emberéletek megmentéséhez is. Az új raktárcsarnok alkalmas arra, hogy a benne tárolni kívánt szakanyagokat, így például a mobilgátakat, szivattyúkat, homokzsáktöltőket, védőfelszereléseket szükség esetén gyorsan útnak lehessen indítani oda, ahol azokra éppen szükség van.

 

A tábornok beszélt arról is, hogy a nyolcszáz négyzetméteres, hat méter belmagasságú, fűthető raktárcsarnok megfelelő körülményeket teremt a gépi anyagmozgatáshoz, építésekor szem előtt tartották a környezetvédelmi szempontokat is: az épület megfelelő hőszigetelést, napelemeket, korszerű világítást kapott. Elhangzott: a nagy teherbírású polcrendszer biztosítja a helytakarékos, biztonságos tárolást, emellett újdonságként a nyolcszáz négyzetméteren a tárolás mellett összeszerelő és szortírozó részt is kialakítottak.

 

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00018 azonosítószámú, „Logisztikai raktárcsarnok építése” elnevezésű projekt támogatási összege 199 és félmillió forint. A támogatási szerződést 2016 augusztusában írták alá, az előkészítő tanulmányok, tervezések 2017 márciusában kezdődtek, tavaly pedig megindult a kivitelezés. 

 

A beszédet követően Bartók Péter és Berecz György tűzoltó ezredes, a Gazdasági Ellátó Központ igazgatója elvágta az átadást szimbolizáló nemzeti színű szalagot, majd a rendezvény résztvevői belülről is szemügyre vették a raktárcsarnokot. 

Fotó: Kissné Papp Tímea