Sikeresen levizsgáztak az önkéntes mentőcsoportok mentorai

2019. február 22. 16:09

Sikeres vizsgát tettek február 22-én azok a mentorok, akik a következő hetekben továbbadják tudásukat az ország kétszáz mentőcsoportjának. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tartott vizsgát háromnapos felkészülés előzte meg. A képzés része annak az uniós projektnek, amely során kárfelszámoláshoz szükséges eszközökkel és képzéssel támogatja az önkéntes mentőszervezeteket a katasztrófavédelem.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú projekt keretében február 19-én kapott áramfejlesztőket és szennyezett folyadék eltávolítására szolgáló szivattyúkat több Pest megyei és egy fővárosi mentőszervezet. A program folytatásaként az országban kétszáz önkéntes csoport veheti majd birtokba a szivattyúkat és áramfejlesztőket. Az eszközök használata felkészítéshez és vizsgához kötött, ezért volt szükséges kiképezni azokat a hivatásos tűzoltó mentorokat, akik arról gondoskodnak, hogy az önkéntesek megfelelő tudás birtokába jussanak.
 
Nemecz Péter tű. alezredes, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ műszaki szakcsoportvezetője arról tájékoztatott, hogy a mentorok szóbeli és gyakorlati képzésen vettek részt az elmúlt napokban. Pedagógiai és módszertani ismereteiket is bővítették, emellett alaposan megismerkedtek az új eszközök speciális tulajdonságaival, a beavatkozás során betartandó szabályokkal, biztonságtechnikai tudnivalókkal. A képzés fontos eleme volt, hogy a gyakorlati oktatás valós helyszínen történjen, ebben az esetben árvízi helyzetet modelleztek, a tűzoltók kárelhárítási feladatokat kaptak a Duna-part pünkösdfürdői szakaszán.
 
A képzésben oroszlánrészt vállalt Bódi Sándor tű. őrnagy és Koncsik Gyula tű. törzszászlós, akik a feltételezett kárhelyen, azaz a vízparton tapasztalataikat is átadták a mentoroknak. A résztvevő mentorok egyike, Papp János tű. százados, a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese úgy fogalmazott, hogy az új berendezések könnyen szállíthatóak, teljesítményük tervezhető, telepítésük egyszerűbb és gyorsabb, ami árvizes helyzetekben fontos tényező. A szivattyúk kialakítása és kezelhetősége megkönnyíti az önkéntesek dolgát, akiknek a munkájára a vízkárelhárításnál nagy szükség van.
 
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül az év folyamán összesen 1 milliárd 500 millió forint értékben kapnak felszereléseket az önkéntesek.