Újabb eszközökkel gyarapodnak az önkéntes mentőszervezetek

2018. május 11. 11:32

Kárfelszámoláshoz használható járművekkel, egyéni védőfelszerelésekkel és eszközökkel gyarapodhat kétszáz önkéntes mentőszervezet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül. Az európai uniós támogatás mértéke 1 milliárd 500 millió forint.

Fejlesztési lehetőségekkel támogatja az önkéntes mentőszervezeteket a katasztrófavédelem. A támogatás uniós pályázat keretén belül valósul meg. A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.
 
Az önkénteseknek nyújtandó támogatások között egyebek mellett negyvenöt utánfutós terepjáró, ugyanennyi utánfutós quad, valamint száztíz utánfutó, húsz fűthető sátor, valamint kétszáz áramfejlesztő és ugyanennyi zagyszivattyú, húsz reflektor, ötszáz, tűzoltóknak való bevetési védőruházat, valamint hatszáznegyven általános gyakorló védőruha van.
 
A pályázat keretében beszerezhető eszközök révén bővülhet az önkéntes szerveztek ár- és belvízkárok enyhítését célzó technikai készlete. Az új járművekkel egyszerűbbé és gyorsabbá válik például a szélsőséges időjárás okozta pusztítás elleni védekezéshez szükséges anyagok és eszközök szállítása, a védekezésbe bekapcsolódó önkéntesek tábori ellátása, pihentetésük biztosítása.
 
A pályázat keretein belül az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is elérhetővé válnak nyolcszáz önkéntes számára.
 
Az eszközbeszerzések és a pályázati képzések egy éven belül valósulnak meg.
 
A KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú európai uniós projekt támogatási összege 1 milliárd 500 millió forint.