Pályázaton nyert eszközöket kaptak az önkéntesek

2020. december 21. 13:12

A KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében összesen öt megyei önkéntes egyesület jutott eszközökhöz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, amelyeket a kedvezményezettek a múlt héten vehettek át.

A pályázat keretében /Békés Járás/ Titán Önkéntes Mentőcsoport, valamint /Gyomaendrőd Járás/ Vidra Önkéntes Mentőcsoport egy-egy quadot kapott, a szállításukra szolgáló utánfutóval és rámpával együtt. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését, alkalmas arra, hogy a beavatkozó állományt és a védekezéshez szükséges eszközöket a kárhelyszínre szállítsák vele, továbbá képes utánfutó vontatására. A vonóerőtől kezdve a kapaszkodóképességen át az üzembiztonságig a jármű minden tulajdonsága azt a célt szolgálja, hogy a gépjárművezető és a felszerelések biztonságosan megérkezzenek a bevetés helyszínére, majd a beavatkozás végeztével onnan az állomáshelyükre. A járművet a kövek, ágak okozta sérülések elleni védelem érdekében gallytörő ráccsal és védőlemezekkel látták el.

A projekt révén, a kétsopronyi, a szarvasi, a tótkomlósi önkéntes települési mentőszervezetek, összesen hat-hat-hat garnitúra gyakorló ruházatot vehetett át, míg a Körös Sárrét Mentőszervezet 8db. teljes R13-as védőruházatot, a Körös Mentőszervezet 2db. teljes R13-as védőruházatot vehetett át. A gyakorló szettbe egy-egy dzseki, melles nadrág, normál és téli sapka, kabátból és nadrágból álló esővédő, illetve két rövid ujjas póló tartozik; a bevetési védőruházathoz pedig sisakot, kámzsát, kesztyűt és csizmát is átadtak.

Az újabb eszközátadással tovább folytatódik az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek, technikai eszközeinek fejlesztése.