Az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek fejlesztése

2020. december 16. 14:58

A KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében negyvenöt quadot és ugyanennyi utánfutót szerzett be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely az eszközöket negyvenkét önkéntes mentőszervezetnek adja át üzemeltetésre. Mindezek mellett általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehetnek az önkéntesek.

A terepmintázatú gumiabroncsokkal ellátott terepjáró jármű az önkéntes polgári védelmi szervezetek többcélú beavatkozó eszköze. A jármű kialakítása, technikai paraméterei szélsőséges időjárási és terepviszonyok között is lehetővé teszik a kárhelyszínek megközelítését, alkalmasak arra, hogy a beavatkozó állományt és a védekezéshez szükséges eszközöket a kárhelyszínre szállítsák vele, továbbá képes utánfutó vontatására. A járművön és az utánfutón lévő anyagok és eszközök biztonságosan rögzíthetőek, a quadok képesek szélsőséges terepviszonyok között, kevésbé teherbíró talajon, valamint meredek emelkedőkön is közlekedni. A vonóerőtől kezdve a kapaszkodóképességen át az üzembiztonságig a jármű minden tulajdonsága azt a célt szolgálja, hogy a gépjárművezető és a felszerelések biztonságosan megérkezzenek a bevetés helyszínére, majd a beavatkozás végeztével onnan az állomáshelyükre. A járművet a kövek, ágak okozta sérülések elleni védelem érdekében gallytörő ráccsal és védőlemezekkel látták el. A quadok és az utánfutók együttes értéke megközelíti a kétszázmillió forintot.

A projekt keretében hetvenhat szervezet összesen hatszáznegyven garnitúra általános gyakorló védőruházatot is átvehet – a szettbe egy-egy dzseki, mellesnadrág, normál és téli sapka, kabátból és nadrágból álló esővédő, illetve két rövidujjas póló tartozik. Mindezeken felül harminchárom önkéntes csapatnak háromszázhúsz bevetési védőruházatot, -sisakot, -kámzsát, -kesztyűt és -csizmát is átadnak. A ruházati termékek összértéke meghaladja a kétszázmillió forintot.

A napokban a Somogy megyében működő mentőszervezetek közül quadot és utánfutót a Szuloki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Nágocsi Tűzoltó Egyesület, általános gyakorló és tűzoltó bevetési védőruházatot a Balatonkeresztúr és Balatonmáriafürdő Községek Tűzoltó Egyesülete és a Nágocsi Tűzoltó Egyesület, valamint általános gyakorló védőruházatot az Igali Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Lábodi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vehet át. Összesen 38 darab általános gyakorló és 20 darab tűzoltó bevetési védőruházat került kiosztásra.

Az újabb eszközátadással tovább folytatódott az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeinek, technikai eszközeinek fejlesztése.

 

Fotó: Somogy MKI