Kisgépkezelői képzés önkénteseknek

2019. május 12. 13:13

Hét önkéntes mentőszervezet tizenhárom tagja vett részt azon a kisgépkezelői képzésen, mely része annak az uniós projektnek, amely során kárfelszámoláshoz szükséges eszközökkel és képzéssel támogatja az önkéntes mentőszervezeteket a katasztrófavédelem. A képzés március elején kezdődött és a mai vizsgával zárult a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ vizsgáztatóinak felügyelete mellett.

Ezen mentőcsoportok képviselői vették át február végén (erről bővebben ITT olvashatnak) azokat a szakfelszereléseket, áramfejlesztőket, hordozható szivattyúkat és zagyszivattyúkat, melyek beszerzése a KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú projekt keretében valósult meg. A projektnek köszönhetően a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját jól képzett önkéntes mentőszervezetek segítik.

A valós veszélyekre reagálni képes, speciális képességekkel bíró mentőszervezetek védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek műveletekben történő alkalmazása és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált. A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.

A Dombóvári Város és Lakásgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Bátai Polgárőr Egyesület egy-egy, a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Döbröközi Polgárőr Egyesület, Bátaszék Város Polgárőr Egyesülete és a Polgárőrség Gerjenért Egyesület két-két, míg a Szekszárdi Önkéntes Tűzoltó Hagyományőrző és Sport Egyesület három tagja vett részt a képzésen.