Áramfejlesztőkkel és szivattyúkkal avatkozhatnak be még eredményesebben a jövőben az önkéntes mentőszervezetek

2019. március 08. 12:14

Kárfelszámoláshoz használható eszközökkel gyarapodott kilenc Zala megyei önkéntes mentőszervezet. Az eszközöket ünnepélyes keretek között vették át a szervezetek képviselői a mai napon megtartott ünnepségen.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú projekt keretében beszerezhető eszközök révén bővül az önkéntes szervezetek ár- és belvízkárok enyhítését célzó technikai készlete, mindemellett az önkéntesek számára az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is elérhetővé válnak. Az uniós projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba, támogatva a katasztrófavédelem munkáját. A támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósul meg, országosan összesen 1 milliárd 500 millió forint értékben.

Az ünnepségen elismerően beszélt az önkéntesek munkájáról Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos. Kihangsúlyozta, hogy a ma átadott eszközökkel a jövőben egy heves esőzés esetén is nagyobb hatékonysággal tudnak majd beavatkozni a mentőszervezetek. Az új eszközökkel a lakosság biztonság érzetét tovább tudják növelni a szervezetek a saját településeiken.

Kemény József nyugállományú polgári védelmi ezredes a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke, beszédében kiemelte a polgári védelmi feladatokat ellátó önkéntes mentőcsoportok fontosságát és felidézte a múlt távlatából azokat az eseményeket, amelyek során a lakosság számíthatott a polgári védelem munkájára.

Az eszközöket Vigh László és Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei igazgató adta át az egyesületek képviselőinek.

A pályázat keretein belül az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is lezajlottak már a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, ahol húsz mentort képeztek ki, akik május végéig az ország minden részébe eljutnak, hogy helyben képezzék ki a mentőszervezetek önkénteseit.

A rendezvényen eszközöket vehettek át az alábbi egyesületek: Kerka Járási Mentőcsoport, Mura Mentőcsoport Egyesület, Thury Járási Mentőcsoport, Maestriana Járási Mentőcsoport, Kerkaszentmihály Települési Önkéntes Mentőcsoport, Muraszemenye Települési Önkéntes Mentőcsoport, Salomvár Települési Önkéntes Mentőcsoport, Szilvágy Települési Önkéntes Mentőcsoport.

Fotó: Mikó Gábor tű. szds - Zala MKI