Elismerések és eszközátadás Veszprémben, a nemzetközi Polgári Védelmi Napon

2019. március 01. 13:32

Elismerések átadása mellett önkéntes szervezetek kaptak eszközöket, felszereléseket március 1-jén, a polgári védelem nemzetközi napja alkalmából Veszprémben rendezett ünnepségen.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén is ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg a Polgári Védelem Napjáról Veszprémben, az igazgatóság épületében, melynek keretében elismerések és technikai eszközök átadására is sor került.

Jáger Zoltán tű. ezredes, az Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője az ünnepségen tartott beszédében kitért a polgári védelem történetére, és hangsúlyozta, hogy a szakterület fő feladata a lakosság védelme mellett a megelőzés. Ennek érdekében zajlanak a mostani, pályázati forrásból megvalósuló fejlesztések is.

Az ünnepségen Dányi Béla tű. dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától a nemzetközi polgári védelmi nap alkalmából a polgári védelem érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül emlékplakettet vett át Kovács Bálint, az Ajka Települési Önkéntes Mentőcsoport tagja, Járási Melinda Csilla, a Várpalotai Polgármesteri Hivatal közbiztonsági referense, Vass János, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének munkatársa, és Hajas Ildikó, a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tanára. Ugyanebben az elismerésben részesül Meiczinger Máté, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat elnöke is.

A világnap alkalmából Budapesten rendezett központi ünnepségen Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától Kammerer Tamás, a Zalahaláp-Sáska Községek Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, valamint Hartman Ferenc, járási mentőcsoport és a Vaskacsa Off-road SE vezetője vettek át elismerést pénteken.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 „Önkéntes polgári védelmi szervezetek felszerelése és felkészítése” projekt keretében másfél milliárd forint értékben fejleszti a katasztrófavédelem az önkéntes mentőszervezeteket, hogy hatékonyabban tudjanak részt venni különösen a vizek kártételei elleni védekezésben a kiemelt veszélyeztetettségű járásokban és településeken. Ennek érdekében 200 önkéntes mentőszervezet használhat fel több mint 1200 technikai eszközt (pl.: áramfejlesztő, zagyszivattyú, mobilgát, terepjáró pickup, terepjáró quad, pneumatikus sátor) és mintegy 1140 egyéni védőeszközt. A projekt része még ezen eszközök üzemeltetéséhez szükséges képzések végrehajtása.

A Veszprémben pénteken tartott ünnepségen 13 áramfejlesztő berendezés és 13 szivattyú átadására került sor tíz önkéntes mentőszervezet részére.

Dányi Béla igazgató az ünnepség végén elmondta, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság célja az éghajlatváltozás következtében az előrejelzések alapján egyre növekvő számú természeti eredetű katasztrófák hatásaira való reagáló képesség fokozása. Egy nagy kiterjedésű, hosszan elnyúló katasztrófa bekövetkezésekor a katasztrófavédelem kiemelt feladata a lakosság épségének, egészségének és vagyonának megóvása, a veszélyeztetett lakosság kitelepítése, biztonságos elhelyezése.

Az igazgató megköszönte az önkéntesek eddigi munkáját, és azt kívánta a szervezetek képviselőinek, hogy csak a képzések és a megelőző tevékenység során legyen szükségük az ünnepségen átvett eszközök használatára.

Fotó: Csondor Henrietta - Veszprém MKI