Újabb eszközökkel gyarapodtak az önkéntes mentőszervezetek

2019. március 01. 12:53

Hét Tolna megyei önkéntes mentőszervezet pályázott sikeresen a KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú projekt keretében.

Hét önkéntes mentőszervezet vehetett át különböző szivattyúkat és áramfejlesztőket a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepségén. A rendezvény része annak az uniós projektnek, melynek keretében idén országszerte összesen kétszáz önkéntes mentőcsoport jut új eszközökhöz, felszerelésekhez, modern járművekhez, valamint képzési lehetőségekhez.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, igazgató az önkéntesek szerepét hangsúlyozta beszédében. Az önkénteseket a katasztrófavédelem stratégiai partnernek tartja, nélkülük nem tudnánk ilyen szinten végezni a munkánkat, hiszen a baj órájában minden segítő kézre szükség van. Éppen ezért a szervezet fontosnak tartja az önkéntesség további erősítését és támogatását, amit nem csak ez a projekt, hanem a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség közös pályázata is jól példáz, melyen évről évre egyre több forrás áll rendelkezésre.

Az önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése elnevezésű (KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú) uniós projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.

A pályázat keretein belül az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is lezajlottak már a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, ahol húsz mentort képeztek ki, akik május végéig az ország minden részébe eljutnak, hogy helyben képezzék ki a mentőszervezetek önkénteseit.

A pályázó önkéntesek: Bátai Polgárőr Egyesület, Bátaszék Város Polgárőr Egyesülete, Dombóvár Települési Mentőcsoport, Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kapos Járási Mentőcsoport, Polgárőrség Gerjenért Egyesület, Szekszárdi Önkéntes Tűzoltó Hagyományőrző és Sport Egyesület.