Újabb eszközökkel gyarapodtak az önkéntes mentőszervezetek

2019. február 28. 15:49

Ünnepélyes eszközátadással kezdődött az önkéntes mentőszervezetek és önkéntes tűzoltó egyesületek részére február 28-ra szervezett szakmai tanácskozás.

Tíz önkéntes mentőszervezet vehetett át különböző szivattyúkat és áramfejlesztőket a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A rendezvény része annak az unios projektnek, melynek keretében idén országszerte összesen kétszáz önkéntes mentőcsoport jut új eszközökhöz, felszerelésekhez, modern járművekhez, valamint képzési lehetőségekhez. Az önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése elnevezésű (KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú) uniós projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.

Az eszközöket Sallai Péter tűzoltó dandártábornok adta át, gratulálva a mentőszervezetek képviselőinek. Beszédében hangsúlyozta az önkéntesek egyre nagyobb szerepvállalását, a növekvő pályázati lehetőségeket. Az új, korszerű felszerelések által egyre szakszerűbbé és gyorsabbá válik az általuk végzett mentés. Mivel az önkéntes mentőszervezetek feladatai között gyakran szerepelnek vízkár-elhárítási feladatok, hasznos eszközöket kapnak, melyekkel a hivatásos erők munkáját is tudják támogatni, illetve saját településük, közvetlen környezetük biztonságát növelni. A tíz önkéntes mentőszervezet tizenkét zagyszivattyúval és tizenkét áramfejlesztővel gazdagodott a mai napon, az új eszközök pontos használatához szükséges képzést is hamarosan megkapják az önkéntesek.

Az önkéntesek szakmai tanácskozását Sallai Péter tűzoltó dandártábornok nyitotta meg köszöntve a résztvevőket majd röviden ismertette a szakmai programot. Elsőként polgári védelmi napi megemlékezést tartott Csepi László tűzoltó ezredes, a győri katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, majd összefoglalta az önkéntes mentőszervezetek tavalyi évi tevékenységét, valamint a járási mentőcsapatok minősítő gyakorlatairól is tájékoztatta a résztvevőket. Később a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági versenyek helyi, területi, országos és nemzetközi tapasztalatairól hallhattak az önkéntesek. A délután folyamán különböző előadások által hasznos információk hangoztak el a NAV követelményekről, a helyes eljárásrendről a civil szervezeteket érintően, a NEA egyszerűsített pályázati kiírásról, majd az ügyészség részéről is pontos tájékoztatást kaptak azokról a követelményekről, amelyeket az önkéntes tűzoltó egyesületekkel szemben támasztanak. Az önkéntesek többen kérdeztek az előadóktól is, valamint megosztották egymással tapasztalataikat a különböző témákban.