Áramfejlesztőket és szivattyúkat kaptak Csongrád megye önkéntes mentőszervezetei

2019. február 20. 13:49

Gyorsabb és biztonságosabb mentéseket biztosítanak a jövőben azok az eszközök, amelyeket a helyi mentőszervezetek képviselői vehettek át a megyei katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. Az eszközöket egy uniós projekt keretében nyerték az önkéntesek, amelynek köszönhetően új eszközökhöz és oktatásokhoz juthatnak hozzá a mentőcsoportok.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül országosan összesen 1 milliárd 500 millió forint értékben támogatják a mentőszervezetek fejlesztését.

Csongrád megyéből összesen tíz önkéntes mentőszervezet pályázott és nyert. Az eszközöket a megyei igazgatóság képviseletében Tátrai János tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő adta át. Az alezredes elmondta, a most kiadott eszközök növelik a lakosság biztonságérzetét, valamint szakszerűbbé és gyorsabbá teszik az önkéntesek által végzett mentéseket.  A pályázaton az alábbi mentőcsoportok vettek át szivattyúkat és áramfejlesztőket:

  1. Szegedi Önkéntes Tűzoltó és Mentőegyesület
  2. Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  3. Mórahalom Város Önkéntes Tűzoltó egyesület
  4. Dél-Alföldi Off-Road és Túra Katasztrófavédelmi Egyesület
  5. Baksi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület
  6. FIT WORLD Sportegyesület
  7. Derekegyházi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület
  8. Szegvár Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  9. Mindszent Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  10. Tömörkényi Polgárőr Egyesület

Az egyesületek vezetői a pályázat keretében összesen tizenhárom zagyszivattyúval és tizenhárom áramfejlesztővel gazdagodtak. Az új eszközök pontos használatához szükséges képzést is megkapják az önkéntesek. A 2019 márciusában induló oktatásokon összesem negyven szervezeti tag vesz részt.

Fotó: Molnár Krisztina tű. főhadnagy/Csongrád MKI