A Bács-Kiskun megyei önkéntes mentőszervezetek tagjai sikeresen vizsgáztak

2019. március 29. 19:35

Húsz önkéntes mentőcsoporttag vett részt és vizsgázott sikeresen azon a kisgépkezelői képzésen, mely része annak az uniós projektnek, amely során kárfelszámoláshoz szükséges eszközökkel és képzéssel támogatja az önkéntes mentőszervezeteket a katasztrófavédelem.

Öt járási és öt települési mentőcsoport képviselői vették át február végén azokat a szakfelszereléseket - áramfejlesztőket, hordozható szivattyúkat és zagyszivattyúkat – melyek beszerzése a KEHOP-1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

A sikeres felkészítésnek köszönhetően eredményesen zárult a vizsganap, mely elméleti számonkéréssel vette kezdetét, ezt követte a gyakorlati vizsgarész. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kijelölt vizsgáztatóinak felügyelete mellett zajlott a záróvizsga. A vizsgán mind a húsz hallgató jól megfelelt a követelményeknek.

A katasztrófavédelem rendszerében évről évre egyre fontosabb szerepet kapnak az önkéntes szervezetek, a tűzoltó egyesületek és a mentőszervezetek egyaránt. A mentőszervezetek megalakítása hét évvel ezelőtt kezdődött meg. Bács-Kiskun megyében már megyei, járási és települési szinten is minősített csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját. A valós veszélyekre reagálni képes, speciális képességekkel bíró mentőszervezetek szükséges védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek műveletekben történő alkalmazása és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált.

A projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba.

 

Fotó: Kalocsa HTP