Újabb elemekkel bővül a HUNOR eszköztára

2018. március 22. 13:23

Egynapos gyakorlati felkészítésen vett részt a HUNOR Mentőszervezet tizenhat tagja, akik az úgynevezett erőstámaszkészlet használatát gyakorolták. A nemzetközi mentőcsapatok városi kutatási, mentési tevékenységének egyik alapvető része a romosodott épületekből, azok alól való mentés. A központi rendeltetésű hivatásos mentőszervezet tagjai március huszonkettedikén egy olyan új alátámasztó eszköz biztonságos használatát gyakorolták, amelyet a csapat a személyi és beavatkozó felszerelések beszerzésére vonatkozó KEHOP 1.6.0 projekt keretein belül tudott beszerezni.

Az erőstámasz egy olyan modern eszköz, amely az épületek gyors és hatékony alá-, ki- és megtámasztását segíti elő. Használatával takarékoskodni lehet a fa dúcanyagokkal. A fagerenda mint klasszikus és hagyományos, az épületek állékonyságát rögzítő és a beavatkozókat a földrengés utóhatásaitól megvédő elem teljesen nem nélkülözhető, viszont a felhasznált fa mennyisége csökkenthető. Bizonyos esetekben a csapatok a mentést követően a fából készült ácsolatokat otthagyják a helyszínen, beépítve azokat az épület szerkezetébe. Egyes trópusi országokban nem áll rendelkezésre épületfa, ezért fontos, hogy az USAR csapatok könnyűfémből készült erőstámaszokkal is rendelkezzenek.
 
A romosodott épületek megtámasztása azért is rendkívül fontos, mert a bajbajutottakon addig nem tudnak segíteni a kiérkező erők, amíg saját, személyes biztonságuk nem garantált. Minél előbb kerülnek minél nagyobb biztonságba a mentőerők, annál hamarabb tudják megkeresni a romok közé szorult áldozatokat.
 
A képzés részeként a HUNOR Mentőszervezet beavatkozó állományának kijelölt tagjai a romterületen való kutatást és mentést elősegítő új eszközök bemutatóján is részt vehettek.
 

Fotó: Endrődi Tamás tű. őrnagy és Kovács Márton - BM OKF