Új eszközöket kapott a HUNOR

2017. november 22. 16:15

A hivatásos katasztrófavédelmi mentőszervezet teljes állománya egy százmillió forint keretösszegű projektnek köszönhetően jut egységes, speciális munkavégzést biztosító ruházathoz, egyéni védőeszközökhöz, valamint új technikai felszerelésekhez.

A mentőcsapat fő feladata árvíz, viharkárok vagy földrengés esetén romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, továbbá a sérültek elsősegélyben részesítése. Mindehhez egységes, a speciális munkavégzést támogató ruházatra és egyéni védőeszközökre, műszaki mentés esetén magasban történő munkavégzés során használatos védőfelszerelésre, valamint kereső és kutató eszközökre, az elsősegélynyújtáshoz és a tábori ellátáshoz pedig speciális felszerelésekre van szükség.
 
Az uniós projekt keretein belül beszerzett eszközök között alpintechnikai készletek, gáz- és sugárzásmérők, faltámaszok, elmozdulás- és rezgésérzékelők, búvár- és vízimentő-felszerelések, egészségügyi-beavatkozó gyorskészlet, tároló- és szállítódobozok találhatóak. A mentőszervezet a fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabb beavatkozásra lesz képes, legyen szó sérültek mentéséről, vagy a katasztrófák okozta anyagi károk mértékének csökkentéséről.
 
A projekt keretében a 21. század elvárásainak megfelelő műszaki eszközök beszerzésére volt lehetőség. A kézi eszközök zöld technológia szerint működnek, azokat energiatakarékos és gyorsfeltöltésű akkumulátorral látták el. Az akkumulátoros kézi eszközök előnye, hogy miután nincsenek rajtuk elektromos kábelek, könnyebb és biztonságosabb velük dolgozni. Az akkumulátoros feszítővágó, akkumulátoros egykezes láncfűrész és az akkumulátoros szögbelövők nemzetközi viszonylatban is hiánypótló felszerelések, a városi kutató-mentő csapatoknál is korszerűnek számít.
 
A mentőcsapat munkáját csendes üzemű áramfejlesztő berendezések segítik, amelyek a korábbi eszközöknél jóval csendesebbek és kisebbek, mindemellett nagyobb teljesítményűek. Ezen kívül egy sikeres brit szabadalommal is gazdagabb lett a HUNOR: a berendezés hangjelzéssel jelzi az épületszerkezetek elmozdulását, ráadásul úgy, hogy kiszűri a gépek okozta vibrációt és a fülsüketítő zajt.
 
A most beszerzett szárazbúvár-ruházattal a szerbiai árvízi segítségnyújtáshoz hasonló helyzetekben tud majd a HUNOR menteni, akár vízzel körbezárt házakból is. A speciális ruházat a hideg víz ellen is védi viselőjét, aki ily módon hosszabb ideig is képes egyhuzamban dolgozni.
 
Az alá-, ki- és megtámasztást eddig faanyag felhasználásával végezte a HUNOR, most korszerű felszereléssel, úgynevezett. erőstámaszkészlettel képes megakadályozni az épületomlást, nagyobb eséllyel mentve a bent rekedt embereket. A könnyűfém anyagú rudazatok alátámasztásra és ferde kitámasztásra alkalmasak, a különböző fémprofilok pedig az épületszerkezetnek megfelelő stabil, ideiglenes rögzítést teszik lehetővé. A fatartó gerendákat a HUNOR természetesen továbbra is használja majd alá-, ki- és megtámasztásokat ácsolva. A méretpontos daraboláshoz asztali lézer irányzékos fűrészgépet kapott a HUNOR, amely vastag fa gerendák – akár ferdeszögű – darabolását is lehetővé teszi.
 
A kötéltechnikai felszerelések fejlesztésénél a piacon létező legkörszerűbb ereszkedő- és mászógépeket kapta meg a HUNOR, segítségükkel magasból vagy mélyből, akár két kárterületen egyidőben is tud kötélmentést végezni.
 
A projektnek köszönhetően a mentőszervezet tagjainak személyi felszerelése is korszerűsödik: védőbakancsot, új típusú rescue sisakot, erős szövésű nadrágot és ergonómiailag is korszerű kabátot kaptak. Mostantól az állomány cseh fejlesztésű Rescue II. márkajelű bevetésű ruházattal is rendelkezik. A ruházat már a londoni EU-s gyakorlaton sikeresen vizsgázott, és az ENSZ INSARAG újraminősítésen is ezt használta a HUNOR.
 
A technikai fejlesztések a HUNOR állomány védelmét, a hatékonyabb és dinamikusabb munkavégzést, valamint a bajbajutott emberek gyorsabb mentését segíti. A KEHOP 1.6.0-15-2016-00016 azonosítószámú projekt a megkötött támogatási szerződéssel összhangban valósult meg és az eredetileg tervezett időpontban zárult. Jelenleg a tavaly augusztusban indult projekt elszámolása és szakmai zárása zajlik.