Tiszteletüket tették az új kiskőrösi laktanya épületénél a térség vezetői

2020. december 19. 14:42

Megtekintették az új kiskőrösi laktanya épületét a területért felelős vezetők, Font Sándor, országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere. A vendégeket dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Paksi Dénes tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok fogadta.

A Kiskőrösön élők hónapok óta figyelték és nyomon követték, hogyan készül ez az impozáns épület. Most elkészült és megkezdte működését. Hogy mit is jelent, mit szimbolizál a Kiskőrösieknek és a környékben élőknek az új laktanyában szolgáló tűzoltók jelenléte? A tovább erősödő biztonságot és az óvó szeretetet, ami ilyenkor karácsonykor az egyik legszebb ajándék.

Font Sándor, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a településen régóta működik tűzoltóság. A tűzoltók hivatásukkal nagymértékben hozzájárulnak egy nagyon fontos feladathoz, a térség és a település lakosainak védelméhez és ezáltal Magyarország biztonságának megteremtéséhez. Ennek a feladatnak a végrehajtásához nélkülözhetetlen az elhivatott tűzoltó állomány. Ez az új laktanya az ő munkájuk feltételeit biztosítja magas színvonalon. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon folyamatos technikai fejlesztése történik a rendvédelmi szervek eszköz- és ingatlanállományának. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a megye életében is kiemelkedő e nagyszabású beruházás sikeres megvalósítása, a tűzoltó-parancsnokság zöldmezős felépítése. A létesítmény a több mint ezer négyzetméteres tűzoltólaktanyát, egy önálló raktárépületet és egy sportpályát foglalja magába. A kor szakmai elvárásainak megfelelő, korszerű és gazdaságosan fenntartható ingatlan, az itt szolgáló tűzoltók véleményének figyelembevételével épült.

Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere beszédében örömét és büszkeségét fejezte ki, hogy összefogással és kitartással valóra vált az oly régi álom. Elismerően szólt a tűzoltókról és megköszönte önzetlen munkájukat és azt, hogy az egységekre minden veszélyhelyzetben számíthatnak. Lakhelyük biztonsága a legfontosabb az állampolgároknak és ezt biztosítják a tűzoltók, a kiskőrösi hivatásos és önkéntes tűzoltók szerepe meghatározó a térség közbiztonságának szempontjából. Fontos, hogy a feladatok elvégzéséhez biztosítottak legyenek a kor követelményeinek megfelelő elhelyezési körülmények, tűzoltó- és járműtechnikai eszközök. A város a tűzoltókat a múltban, e jelen beruházás keretében és a jövőben is támogatja. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki e sikerben munkát, szerepet vállalt.

Ez a nap méltán ünnep, mert megvalósult az álom, az amelynek fontos közösségi célja van, - kezdte beszédét dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Ez a tűzoltó laktanya alapvetően a jövőnek szól. Természetesen azáltal a múltnak is, hogy elismeri azt az áldozatvállalást, amit a kiskőrösi tűzoltók az elmúlt több mint száz évben tettek a településükért. Bizonyítja azt a sikeresen összehangolt csapatmunkát, amit e fontos ügyben érdekelt összes résztvevő az elmúlt években, nap mint nap tett. Az ezredes beszédében kiemelte, hogy Magyarország mentőtűzvédelmi rendszere folyamatos fejlesztés alatt áll. Megyénk tűzoltóságai a fejlesztést előmozdító támogatásokban - személyi, tűzoltástechnikai és ingatlan-fejlesztési szempontból - országos szinten is jelentős mértékben részesültek és részesülnek. Bács-Kiskun megyére jellemző kihívások - klímaváltozás, iparosodás, népességnövekedés - új feladatokat teremtenek, ezért közelebb kell vinni a segítséget az állampolgárokhoz, fel kell készülni a klímaváltozásból adódó szélsőséges természeti eseményekre, valamint a gazdasági változásokra. Ennek érdekében történik a meglévő kapacitások fejlesztése. A település és a környék gazdasági és társadalmi fejlődésének tovább gyorsuló üteméhez a tűzvédelmi biztonság fejlődése is nagymértékben hozzájárul. 

A bemutatón fontos vendég volt Koczkásné Dulai Ildikó, a Protokon Kft. ügyvezető igazgatója. A térség kiemelkedő gyártóbázisaként működik az ipari vállalkozás. A felajánlásnak köszönhetően, számos minőségi Life Fitness gépet kapott a tűzoltóság. A vállalkozói adományból színvonalasan felszerelt saját edzőterem kiemelkedő feltételeket biztosít ahhoz, hogy a tűzoltók folyamatosan szinten tudják tartani és fejleszteni tudják erőnlétüket, egyben megőrizni egészségüket. A tűzoltók a munkájuk során sokszor kerülnek olyan helyzetbe, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hozniuk, vagy a fizikai állóképességüket teszi próbára egy-egy feladat. Az aktív sportolás hozzájárul, hogy a tűzoltók kritikus helyzetekben is jól tudjanak teljesíteni, valamit e hivatás gyakorlásával szükségszerűen együtt járó stresszből származó feszültségeket is le tudják vezetni. A jó fizikai és mentális állapot egyben jó alapot biztosít a tűzoltók élet- és vagyonmentő munkájának napi sikeréhez.

A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kiskőrös tűzoltóság” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00015 azonosítószámú európai uniós projekt nem egészen 919 millió 848 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosított arra, hogy a zöldmezős beruházás megvalósuljon. A beruházás célja egy olyan épület kialakítása volt, amely méltó körülményeket biztosít a hivatásos tűzoltó-parancsnokság számára. Az épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt elérje a veszélyeztetett területeket, ezzel is segítve a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozást. Az új laktanyából a mostaninál sokkal rövidebb idő alatt érkeznek a tűzoltók például Akasztóra, Csengődre és Soltszentimrére.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.