Elkészült az új laktanyaépület Kiskőrösön

2020. december 11. 13:48

Új épületbe költözött a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kiskőrös tűzoltóság” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00015 azonosítószámú európai uniós projekt nem egészen 919 millió 848 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosított arra, hogy a zöldmezős beruházás megvalósuljon.

A katasztrófavédelmi szempontú kockázatokról szóló elemzések szerint az ország egyes területeinek mentő tűzvédelmét új laktanyák építése javíthatja számottevően. A jelenlegi támogatási ciklusban az uniós projektek keretében 2020 év végéig négy könnyűszerkezetes őrs, két hagyományos kialakítású tűzoltóőrs, egy új laktanya, valamint egy kirendeltség épült fel. A kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság 13 település csaknem 51 ezer lakójának biztonságát erősíti.

A kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak helyet adó laktanya zöldmezős beruházás keretében valósult meg. Az új létesítmény egy új, több mint ezer négyzetméteres tűzoltólaktanyát, egy önálló raktárépületet és egy sportpályát foglal magában. A parancsnoki épületszárnyban irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kaptak helyet. A laktanyában összesen 39 tűzoltó lát el készenlétet minden igényt kielégítő körülmények között, az ingatlanban három szerállást és egy járműmosórészleget alakítottak ki. A szertárban a tűzoltók speciális felszereléseinek kezeléséhez, tárolásához, karbantartásához szükséges helyiségek is vannak. A létesítmény előtt akadálymentesített parkoló épült, az ügyfelek fogadására szolgáló helyiségeket ugyancsak akadálymentesítették.

A beruházás célja egy olyan épület kialakítása volt, amely méltó körülményeket biztosít a hivatásos tűzoltó-parancsnokság számára. Az épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt elérje a veszélyeztetett területeket, ezzel is segítve a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozást. Az új laktanyából a mostaninál sokkal rövidebb idő alatt érkeznek a tűzoltók például Akasztóra, Csengődre és Soltszentimrére.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.