Bokrétaünnep az új kecskeméti tűzoltólaktanyában

2022. május 18. 15:21

Az új kecskeméti tűzoltólaktanya építése ütemesen halad és látványos szakaszához érkezett. A laktanya elérte a legmagasabb pontját, hiszen elkészült a tömlőszárító torony is. Május 18-án bokrétaünneppel egybekötött bejáráson nyílt lehetősége a meghívott vendégeknek és a sajtó képviselőinek körbejárni a többfunkciós létesítményt. A beruházás várhatóan 2023 tavaszán fejeződik be.

A rendezvényen dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, az új laktanya huszonegyedik századi feltételeket biztosít a jövőben itt szolgálatot teljesítő tűzoltóknak és a katasztrófavédelem különféle területein dolgozó, a megye lakosságának védelmét garantáló szakembereknek. A projekt egy több évtizedes álom reális megvalósulásának közelségét jelenti, egy komplex szakmai és logisztikai központ formájában.

A „Tűzoltólaktanyák kialakítása - Kecskemét tűzoltóság” elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00012 azonosító számú projekt műszaki részleteiről a kivitelező cég részéről ifj. Németh Miklós tulajdonos-ügyvezető adott részletes tájékoztatást. A beszédek után magasból mentő segítségével felkerült a bokréta a tömlőszárító toronyra. A laktanya-látogatáson a résztvevők megtekinthették a komplexum jelenlegi készültségi fokát.

2021 januárjában egy olyan többszintes, három eltérő funkciót betöltő szárnyból álló épület kivitelezése kezdődött meg Kecskeméten, amely egyszerre biztosítja majd a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság zökkenőmentes, hatékony működését. Az európai uniós forrásból zajló beruházás célja, hogy a megyeszékhely tűzoltói a kor kihívásainak megfelelő, komfortos, korszerű, gazdaságosan üzemeltethető és környezetbarát munkahelyen láthassák el a mindennapi szolgálatukat. Az európai uniós projekt a Magyar Állam társfinanszírozása mellett 5 milliárd 366 millió 618 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a zöldmezős beruházás megvalósításához.

A csaknem ötezer-háromszáz négyzetméteres épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb forgalmi akadállyal érje el a veszélyeztetett területeket, ezzel is segítve a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozást. Az új laktanyában akár tíz készenléti jármű is elfér, a későbbiekben a raktárhelyiségek átalakításával szükség szerint bővíthető. A szertár feletti tűzoltólaktanya épületszárnyában irodák, a 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kapnak helyet. A megyei igazgatóság és a kirendeltség az irodai szárnyba kerül, ahol egyebek mellett modern tárgyaló, ügyfélváró, valamint külön orvosi, pszichológiai vizsgáló is készül. Az épületkomplexum harmadik szárnya a raktár lesz. A létesítmény körül utak és parkolók épülnek, utóbbiak akadálymentesen megközelíthetőek lesznek. Az épület mellett rendezett zöldterület és a legénység kiképzéséhez, gyakorlatozásához szükséges sportpályák is létesülnek: a tűzoltók füves sportpályán, homokos röplabdapályán, illetve salakos futópályán erősíthetik majd állóképességüket. A korszerű épület a tervezett napelemes rendszernek és a modern, talajszondás hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető lesz. 

A Kecskeméten, az ország legnagyobb megyéjének székhelyén működő tűzoltó-parancsnokság tizenöt település csaknem 212 ezer lakójának, vagyis minden második Bács-Kiskun megyei embernek a biztonságát erősíti.

Fotó: Szőke Péter BM OKF