Tizenkét térségben, 400 településen folytatódik a szúnyoggyérítés

2020. július 27. 10:46

A Tisza és a Körösök térségében a legjelentősebb a szúnyogártalom, de számos Duna menti régióban is intenzív védekezésre van szükség a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt napok esőzései után ismét számítani kell a vérszívók megszaporodására, ezért több területen folytatódik a lárvák számát csökkentő biológiai védekezés. Az elmúlt héthez hasonlóan több mint 130 ezer hektáron terveznek beavatkozást a szakemberek.

A Tisza mentén szinte mindenütt jelentős a szúnyogártalom, ezért a szolnoki régióban és a Tisza-tó térségében a múlt heti légi kezeléseket földi eljárással egészítik ki a következő napokban. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében légi és földi úton is csökkentik a kifejlett szúnyogok számát, míg Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében légi kezeléseket végeznek. A Duna középső szakaszán a fővárosban, a Dunakanyar és a Csepel-sziget településein, valamint az Ipoly mentén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében földi kémiai gyérítésekre kerül sor. 

Több térségben, elsősorban a Tisza mentén és Békés megyében folyamatos, extrém mértékű szúnyoginvázió alakult ki. Ezeken a területeken intenzívebb gyérítésre készülnek a szakemberek. Légi szúnyogirtásra az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével a kiemelt szúnyogártalommal sújtott térségekben kerül sor. A kivitelezések pontos időpontjáról az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, ez alapján tájékoztatják a lakosságot, továbbá a részletes program megtalálható a katasztrófavédelem honlapján is. A földi kezeléseket napnyugta után, az éjszakai órákban végzik, míg a légi védekezési munkálatok naplemente előtt zajlanak. 

A lárvák elleni biológiai védekezés idén április első napjaiban kezdődött meg. Időszakosan a folyók árterén, a tavaink állandó tenyészőhelyein pedig rendszeresen végeztek légi és földi gyérítéseket. A héten a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó nádassal fedett területein juttatják a vízbe a speciális, baktériumok termelte fehérjét tartalmazó készítményt, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. 

Az esőzések után jelentős számban alakulnak ki a szúnyoglárvák fejlődéshez megfelelő kisvíz jellegű tenyészőhelyek, pocsolyák, ház körüli vízgyülemek, ezeket szervezett módszerrel nem lehet kezelni. Ezekből a várható meleg időben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok, ezért érdemes időben felszámolni a lakókörnyezetükben megtalálható tenyészőhelyeket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatói az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Fotó: Szőke Péter BM OKF