Hírek aloldal fejlécképe

Szúnyoggyérítés hírek - BM OKF

Lezárult a szúnyog-tenyészőhelyek feltérképezésének első szakasza 2022. november 14.

A központi szúnyoggyérítést koordináló katasztrófavédelem kiemelt célja a hazánkban is alkalmazott biológiai csípőszúnyog-gyérítés részarányának növelése. Hatékony biológiai szúnyoggyérítést viszont csak a szúnyogok tenyészőhelyeinek pontos feltérképezését követően lehet végezni. A szúnyogok kifejlődési helyeiről ilyen térképek korábban csak az ország néhány térségéről álltak rendelkezésre. A hiányosság kiküszöbölése érdekében a katasztrófavédelem 2020-ban egy hároméves felmérési programot indított, amely célja azon régiók lárva-tenyészőhelyeinek feltérképezése volt, ahol jelentősebb szúnyogártalom szokott kialakulni.

Tizennyolc településen és hét budapesti kerületben gyérítik a szúnyogokat 2022. augusztus 29.

A héten Budapesten a harmadik, negyedik, tizenegyedik, tizennegyedik, huszonegyedik, huszonkettedik és huszonharmadik kerületben, tizenhét Békés megyei településen és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Mezőtúron végeznek a szakemberek szúnyoggyérítést célzó munkálatokat. Amennyiben az időjárás engedi, összesen több mint 13 ezer hektáron dolgoznak majd, a késő esti és éjszakai órákban lehet majd a gyérítést végző kisteherautókkal találkozni.

A hétvégi esőzés kedvez a szúnyogoknak 2022. augusztus 22.

Egyelőre az ország nagy részén alacsony a kifejlett szúnyogok száma. Szervezett kémiai védekezésre ezért mindössze Pest és Nógrád megye azon településein van szükség, ahol a korábbi esők nyomán lokálisan megjelentek a vérszívók.

Erősebb a szúnyogártalom 2022. augusztus 15.

A vérszívók fokozottabb jelenléte miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés, összesen 51 ezer hektáron. A következő napokban Sopron környékén, a Duna mentén a Szigetközben, Komáromnál, Budapesten, a Csepel-sziget településein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Tisza-tó térségében végeznek a szakemberek földi kezeléseket a kifejlett szúnyogok ellen.

72 településen és 9 budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés 2022. augusztus 01.

A hosszú aszályos időjárás következtében valamelyest mérséklődött a szúnyogártalom, a hétvégi felhőszakadás azonban kedvez a szúnyogoknak. Az esőzés hatására nemcsak a természetes vizek környezetében, hanem azoktól távolabb is képesek nagy számban megjelenni a vérszívók.

A meleg, aszályos időben kisebb a szúnyogártalom 2022. július 25.

Az ország délkeleti területein az idei évben még nem volt szükség szervezett gyérítésre, és más térségekben is elfogadható szinten tartható a szúnyogok száma. Néhány területen, például a tóparti nádasokban, a folyók holtágainak növénnyel borított részein továbbra is képesek kifejlődni a szúnyoglárvák, ezeket a helyeket folyamatosan figyelik a katasztrófavédelem által megbízott szakértők. Ahol szükségesnek ítélik, ott biológiai védekezésre kerül sor. A kisebb tócsák, pocsolyák, ház körüli vizek is megfelelőek a szúnyoglárvák számára, ezek megszüntetésével magunk is sokat tehetünk a szúnyogcsípések megelőzéséért.

Húszezer hektáron lesz szúnyoggyérítés 2022. július 18.

Az Alföld jelentős részét érintő aszály miatt továbbra is csekély mértékű a szúnyogok jelenléte Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Érezhető ártalom az elmúlt hetekben főleg a nyugati országrészben a Duna mentén, és esőzések után kisebb területeken alakult ki. A csípőszúnyogok megfelelő hőmérsékletű állóvizekben képesek kifejlődni, amelyek lehetnek állandó tavak, mocsaras területek, kisebb vízmegállások, pocsolyák, ház körül összegyűlt vizek, de egyes fajok számára akár a faodúban lévő víz is elegendő. Az állandó tavakban a rovarok természetes ellenségei ellensúlyozzák a szaporodásukat, így extrém szúnyoginvázió nagyobb esőzések vagy árvíz után az ideiglenes vizekben alakul ki.

Tizennégy megyében, ötvenezer hektáron lesz szúnyoggyérítés 2022. július 11.

A folyók vízszintje nyár eleje óta szinte mindenütt alacsony, ártéri szúnyogtenyészőhelyek jelenleg sehol nincsenek. Az országos szúnyogártalmat emiatt elsősorban a csapadékviszonyok határozzák meg. A Nyugat-Dunántúlon, valamint a középső országrész egyes területein elegendő csapadék hullott az ideiglenes élőhelyek létrejöttéhez, míg az Alföldön az elmúlt hetekben többnyire aszályos volt a helyzet. Ebből következően a csípőszúnyogok által többnyire erősen érintett területeken, így a Szolnok környéki településeken, Csongrád-Csanád megyében és a Körösök mentén csak elvétve találkozhatunk zavaró mennyiségű szúnyoggal. Az ország többi területén szakértői monitoring alapján határozzák meg a kezelések ütemezését.

Háromszáz településen és a fővárosban gyérítik a szúnyogokat 2022. július 04.

Az elmúlt heti kánikula és a több hete tartó csapadékhiány következtében az ország jelentős részén, főként az Alföldön szinte megszűnt a csípőszúnyogok jelenléte. A szárazság miatt eltűnt a tenyészőhelyek többsége, és a tartós meleg a kifejlett szúnyogok élettartamát is csökkenti. Ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon, néhány Duna menti régióban és az észak-keleti országrész egyes területein továbbra is jelentős a szúnyogártalom.