Minden, amit a tűzoltó készülékekről tudni érdemes

nem poroltó, hanem porral oltó.

 

 1. Családi házakban, társasházak lakásaiban, személyautókban nem kötelező tűzoltó készüléket tartani, viszont nagyon hasznos, ha van, csak ajánlani tudjuk.
 2. Otthonra a legjobb megoldás, ha egy 6 kilogrammos ABC porral oltó tűzoltó készüléket vásárolsz. Az ABC a tűzosztályokat jelzi, hogy milyen tüzeket lehet vele oltani. Az „A” betű szilárd anyagok tüzét jelenti, a „B” a folyadékok tüzét, a „C” pedig gázok tüzét. Egy ABC porral oltó tehát alkalmas égő tárgyak, folyadékok és gázok tüzeinek oltására is.
 3. Ha vannak otthon gyerekek, vagy a szép korú szüleidnek vennél tűzoltó készüléket, akkor az is szempont, hogy könnyű legyen. Ilyen esetben egy 2 kilogrammos ABC porral oltót vegyél, amit a gyerkőcök és az idősebbek is könnyen elbírnak.
 4. Kocsiba egy 2 kilogrammos ABC porral oltó készülék jó megoldás, de a motortérbe befújt kis porszemcsék későbbi eltávolítása nehézkes, ezért az autóba praktikusabb egy 2 literes ABF habbal oltó tűzoltó készülék. Ez picit drágább, ha nem akarsz ennyit költeni, akkor egy 2 kilogrammos ABC porral oltót már 10 liter benzin áráért is tudsz venni.
 5. Középületekben az épülettől függ, hogy hány darab és milyen típusú tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani. Ezeket sötétben is jól látható piktogramok, táblák jelzik, hogy baj esetén könnyen megtalálhatóak legyenek.
 6. Ha kigyullad valami és van a közelben tűzoltó készülék, menj el érte és ragadd meg. 
 7. Húzd ki a biztosítószeget.
 8. Mielőtt oltani kezdenél, nézd meg, hogy merre tudsz menekülni, ha mégsem sikerülne az oltás. Állj a tűzhöz úgy, hogy a hátad mögött legyen a kijárat, vészkijárat. 
 9. Ha szabadban égő tüzet oltasz, soha ne állj a széllel szembe, a szél irányából közelítsd meg a tüzet. 
 10. Állj meg 1-2 méterre a tűztől, ahol még biztonságos és nem gyullad meg a ruhád.
 11. Irányítsd a tűzoltó készülék szórócsövét, vagy szórófejét a tűzre és nyomd le a kart. Ne a tűz fölé lőjj, hanem a lángok közé.
 12. Ne nyomd a nyomókart folyamatosan, mert akkor nagyon gyorsan kiürül a tűzoltó készülék. Szakaszosan puffogtasd és így oltsd el a tüzet.
 13. Ha valamilyen égő folyadékot oltasz, ne lőjj a folyadékba, mert ki fog fröccsenni. Terítsd szét az oltóanyagot az égő folyadék felületén.
 14. Oltás közben mozgasd a tűzoltó készülék szórócsövét, szórófejét és szakaszosan nyomkodd a kart, amíg ki nem alszik a tűz. 
 15. Ha nem sikerül eloltani, ne vesződj vele, menekülj és hívd a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon. 
 16. Ha sikerült eloltani, győződj meg róla, hogy nem gyullad vissza. Ha visszagyullad, oltsd el újra.
 17. Ha sikerült eloltani, akkor is hívd a 112-es segélyhívószámot. Az eloltott tüzet is jelezni kell a tűzoltóknak.
 18. A kibiztosított, használt tűzoltó készüléket ne tedd vissza a helyére. Ebben már nincs elég oltóanyag, vagy nyomás. Ha középületben, üdülőben használtad, értesítsd a biztonsági személyzetet, szólj a recepción. Ha otthon használtad, keress fel egy tűzvédelmi céget, hogy fel lehet-e töltetni.
 19. Minden tűzoltó készüléken van egy nyomásmérő óra. A mutatónak a zöld tartományban kell lennie. 
 20. Az otthoni tűzoltó készüléket évente egyszer nézd meg, hogy van-e rajta sérülés, jó-e benne a nyomás. Ha húsz évnél régebbi, cseréld le.
 21. Ha látni rajta az ”MSZ EN3” feliratot, az azt jelenti, hogy megfelel a jelenlegi szabványnak. Ebben az esetben utántölthető. Ha nem, akkor kezeld fémhulladékként. 
 22. Minden tűzoltó készülékre rá van írva, hogy alkalmas-e elektromos tüzek oltására. A legtöbb alkalmas az otthoni elektromos gépek tüzeinek oltásához is.