Hírek aloldal fejlécképe

Szúnyoggyérítés hírek archívum

Lezárult a csípőszúnyogok elleni védekezés intenzív időszaka 2020. szeptember 07.

Augusztus végén még az ország számos pontján volt szükség intenzív kezelésekre a Dunán levonult kisebb árhullám és a villámárvizeket okozó hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék miatt kialakult szúnyoginvázió megfékezése érdekében. Az elmúlt hetekben már nem alakultak ki nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyek, így ugyan lokálisan még van szúnyogártalom, de kiterjedt védekezésre várhatóan nem lesz szükség a továbbiakban.

A Duna teljes szakaszán védekeznek a szúnyogok ellen 2020. augusztus 24.

A Dunán két hete levonult kisebb árhullám miatt intenzíven kell védekezni a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt héten biológiai lárvagyérítés zajlott az árterületeken, a következő napokban a kifejlett szúnyogok számát csökkentik földi eljárással a településeken.

Tizenkét régióban és a Duna menti árterületen folytatódik a szúnyoggyérítés 2020. augusztus 17.

Az elmúlt hetekben továbbra is csapadékos volt az időjárás, ami a kialakult csípőszúnyog tenyészőhelyek fennmaradását segíti. A Dunán levonult kisebb árhullám miatt a vízparti településeken várható újabb jelentős szúnyogártalom. A hét első napjain az árterületeken a lárvák számát csökkentik a szakemberek biológiai módszerrel, de a későbbiekben a kifejlett szúnyogok elleni kezelések is szükségessé válhatnak.

650 településen, 130 ezer hektár területen folytatódik a szúnyogirtás 2020. augusztus 10.

Az ország nagy részén továbbra is földi eljárással csökkentik a szúnyogok számát. Légi kezeléseket az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével csak a súlyos szúnyogártalommal sújtott térségekben, néhány Kelet-magyarországi régióban alkalmaznak.

Több mint 400 településen, 140 ezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés 2020. augusztus 03.

Augusztus első hetében is az elmúlt hetekhez hasonló intenzitással csökkentik a szakemberek a szúnyogok számát. Az országos tisztifőorvos egyedi engedélyének köszönhetően a legjelentősebb szúnyogártalommal sújtott térségekben légi kezelésekkel egészítik ki a földi gyérítéseket. A két módszer váltva történő alkalmazása révén minden érintett terület elérhetővé vált, de légi kezeléseket továbbra is csak indokolt esetben, szakértők által meghatározott térségekben végeznek.

Tizenkét térségben, 400 településen folytatódik a szúnyoggyérítés 2020. július 27.

A Tisza és a Körösök térségében a legjelentősebb a szúnyogártalom, de számos Duna menti régióban is intenzív védekezésre van szükség a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt napok esőzései után ismét számítani kell a vérszívók megszaporodására, ezért több területen folytatódik a lárvák számát csökkentő biológiai védekezés. Az elmúlt héthez hasonlóan több mint 130 ezer hektáron terveznek beavatkozást a szakemberek.

A héten földről és levegőből is gyérítik a szúnyogokat 2020. július 20.

Az ország számos területén továbbra is tömegesen vannak jelen a szúnyogok. Míg a dél-nyugati országrészben a biológiai és földi kémiai kezelésekkel elfogadható szintre sikerült csökkenteni a szúnyogártalmat, a Duna mentén jelentős számban, míg a keleti országrészben, elsősorban a Tisza és a Körösök térségében továbbra is tömegesen vannak jelen a csípőszúnyogok. A héten 394 településen, összesen csaknem 133 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat.

Tizenegy térség csaknem ötszáz településén gyérítik a szúnyogokat 2020. július 13.

A júniusi csapadékos időjárás miatt szinte mindenütt tömegesen vannak jelen az országban a szúnyogok. Aktivitásuk az alkonyati időszakban a legzavaróbb, de árterületeken, egyes növényzettel fedett térségekben nappal is tömegesen találkozhatunk velük. A középső és nyugati országrészben a lárvatenyészőhelyek mérete csökkent, azonban a Tiszán levonult kisebb áradást követően a folyó mentén továbbra is jelentős területeken képesek szaporodni a csípőszúnyogok, így ott elhúzódó ártalomra kell számítani. A kifejlett szúnyogok, amennyiben a környezeti feltételek megfelelőek számukra, négy-hat hétig maradnak életben.

Több mint százezer hektáron gyérítik a héten a szúnyogokat 2020. július 06.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt mostanra az ország legnagyobb részén szúnyoginvázió alakult ki. Az ártalmat okozó imágók a nagy melegben rendkívül gyorsan képesek kifejlődni a korábbi esőzések nyomán nagy számban kialakult tenyészőhelyekből. A Tiszán és mellékfolyóin levonult kisebb árhullám következtében további, kiterjedt élőhelyek keletkeztek, amelyek ideálisak a szúnyogok szaporodásához. Nehezíti a helyzetet, hogy a Tisza árterén az elmúlt év kora nyári időszakában is sok víz volt, ahol az árvízi szúnyogok áttelelni képes tojásai millió szám megtalálhatóak, ezekből tömegével kelhetnek ki a vérszívók.