Informatikai üzemeltetési és biztonsági képzés

2015. április 29. 12:36

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a fővárosi, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok informatikai üzemeltetéssel foglalkozó munkatársai számára tartottak továbbképzést április 27-29. között a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ferihegyi úti bázisán.

Az EKOP-1.1.10 projekt keretében kialakított oktatóteremben megtartott, háromnapos képzés kezdetén Tanka László tű. ezredes, informatikai főosztályvezető ismertette a szakterület aktuális feladatait. Őt követően Imre Dávid tű. hadnagy a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ informatikai támogatásáról, a központ működéséről, valamint feladatstruktúrájáról tájékoztatta a jelenlévőket.
 
Az informatikai biztonsági fenyegetettségről és a visszaélések elleni védekezés módjairól Som Zoltán, az informatikai főosztály ügyeleti szolgálatának munkatársa, minősített Safer Internet oktató tartott előadást. A bemutatóban kiemelt szerepet kapott a megfelelő jelszavak használatának jelentősége, a közösségi portálokon megosztott személyes adatok védelme és a nemzetközi trendek ismertetése az informatikai biztonság terén.
 
Bajkó Tamás tű. főhadnagy a Windows Server 2012 tároló-kezelő megoldásáról, a deduplikációs adattár kiépítési lehetőségeiről és a magas rendelkezésre állású rendszerek kialakításáról tartott prezentációt, amelyen hasznos információk hangzottak el a mindennapi, biztonságos informatikai üzemeltetésről.
 
A PowerShell környezet használatáról Sipos Andrástól, az informatikai főosztály ügyeleti szolgálatának tagjától szereztek információkat a résztvevők. Elhangzott, hogy IT üzemeltetési szempontból különösen fontos a script-írási tudás elsajátítása, mivel az informatikai rendszerek konfigurálása nem mindig megoldható a rendszer által biztosított grafikus felületeken. A gyakorlati képzésen az alaprendszer használatáról, a rendelkezésre álló lehetőségek kihasználásáról esett szó, majd az oktatás végére egy olyan megoldást alakítottak ki, amely a megjelentek számára hasznos segítséget jelent a mindennapi munka során.
 
Vatai Róbert tű. hadnagy a menedzselt informatikai hálózatokban használt központi frissítés-kezelő megoldásáról szólt. A hadnagy kitért arra, hogy napjainkban milyen informatikai fenyegetettségekkel kell számolni, majd a szoftvergyártók által a termékekhez kiadott biztonsági javítások központi telepítésének módjairól beszélt. Ezt követően a résztvevők az előadó irányításával az oktatóterem által nyújtott lehetőségek kihasználásával, virtualizációs környezet segítségével egy több telephelyes informatikai rendszer központi frissítéskezelő megoldását építették ki.
 
A továbbképzést Horváth Ferenc tű. alezredes, főosztályvezető-helyettes zárta. Az alezredes prezentációja során a résztvevők az Ethernet hálózat monitorozásával foglalkoztak. A gyakorlati feladatokat tartalmazó oktatáson kiemelt témaként szerepelt a hálózati forgalom titkosítása, rögzítése, ebből az adatok visszanyerése, továbbá a rögzített forgalom elemzése is.

Fotó: Horváth Ferenc tű. alez. - BM OKF