Végéhez ért a katasztrófavédelem informatikai rendszerét korszerűsítő projekt

2014. október 28. 13:35

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretein belül valósult meg az a projekt, amelynek célja a katasztrófavédelem informatikai és térinformatikai rendszerének fejlesztése és egységesítése, az elavult eszközök és technológiák kiváltása, a döntési képesség javítása, valamint a katasztrófavédelem reagálásának gyorsítása volt. A projektet záró sajtótájékoztatón a folyamatot, az elért eredményeket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese mutatta be.

Dr. Tollár Tibor tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes a projektben résztvevő partnerek, a főigazgatóság munkatársai és a sajtó képviselői előtt elöljáróban úgy fogalmazott, fontos időszak zárul most le, a projekt a katasztrófavédelem informatikai rendszerét alapjaiban változtatta meg. A tábornok ezután végigkövette a projekt folyamatát 2010-től kezdve egészen mostanáig. Emlékeztetett arra, hogy 2010 nem volt könnyű esztendő a katasztrófavédelem és Magyarország számára, hiszen jelentős árvízzel kellett megküzdeni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, nem sokkal ezután pedig a Veszprém megyei Kolontárnál bekövetkezett a vörösiszap-katasztrófa. Mindkét esetnél megmutatkozott, hogy nem volt megfelelő az informatikai rendszer, így megjelent a fejlesztés igénye az informatikai, térinformatikai rendszereknél, az elavult eszközöknél. Ekkor adódott a lehetőség, hogy a szervezet európai uniós forrásokat vonjon be, folytatta Tollár Tibor, tehát a katasztrófavédelem kidolgozta projektjavaslatát, a megfogalmazott célokat elfogadták és támogatásra érdemesnek ítélték.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program pályázatára beadott, a katasztrófavédelmi informatikai rendszerek döntéstámogató szerepének és biztonságának növelése elnevezésű projekt az infokommunikációs technológia, az informatikai struktúra fejlesztését tűzte ki célul, emellett komplex térinformatikai rendszer létrehozása és alkalmazásfejlesztés, illetve a fix és mobil vezetési pontok korszerűsítése is szerepelt a célok között. A másfél milliárd forintos projekt elindulása után hamar jöttek az eredmények is, egyebek mellett fejlődtek a technológiák, új eszközök kerültek a rendszerbe, redundáns adatkapcsolatok épültek ki, egy védett objektumba tükörszerver került, ezer munkaállomás minőségi cseréjét hajtották végre, megvalósult a komplex térinformatikai rendszer. A főigazgató-helyettes ez utóbbit nevezte a legkézzelfoghatóbbnak, hozzátéve, felkészült szakemberek kezében ez komoly döntéstámogató eszköz, megfelelő információk birtokában használatának csak a képzelet szab határt. Tollár Tibor példaként a vonulási idő és a fehér foltok felmérését, kezelését hozta, mint mondta, régen egy körzővel rajzolták meg, egy-egy tűzoltóság hová mennyi idő alatt ér ki, a modern alkalmazással már számos tényezőt figyelembe tudnak venni és dinamikusan tudják ábrázolni ezt. Ugyancsak jól hasznosítható a polgári védelmi erők, eszközök nyilvántartásánál, adott esetben segíti azok hozzárendelését az éppen aktuális eseményhez. A tábornok beszélt arról is, jól alkalmazható a fejlesztés az iparbiztonság területén, közelebbről a veszélyesáru-szállítás nyomon követésében is, az évente több tízmillió tonna árut szállító közúti, vasúti, vízi és légi járművek ellenőrzésekor a szakemberek a helyszínről, azonnal hozzáférnek a szükséges adatokhoz. Mindezen túl a katasztrófavédelem járműveinek nyilvántartásában is alkalmazható. Az eredmények között említette Tollár Tibor a fix és mobil vezetési pontok korszerűsítését, külön kiemelve a katasztrófavédelem drónját, amelyet már több alkalommal is bevetettek, a szerkezet olyan helyekről gyűjtött adatokat, ahová ember már nem tudott volna eljutni.

A projekt elvezetett odáig, folytatta a főigazgató-helyettes, hogy a katasztrófavédelem informatikai rendszere komplex, egységes, biztonságos és költséghatékony lett, olyan, amely széles körű információelérést tesz lehetővé, felhasználóbarát, emellett átjárható és integrálható. Teendők, megvalósításra váró tervek még mindig vannak, tette hozzá a tábornok, így például új technológiai megoldásokat is be lehetne építeni még a napi munkába.

Végezetül Tollár Tibor köszönetet mondott minden együttműködőnek, akinek része volt a projekt sikerre vitelében.

A tájékoztató végén az érdeklődők a főigazgatóság udvarán működés közben tekinthették meg a drónt.